Rajevskis: Nākamajās pašvaldību vēlēšanās varētu notikt būtiskas Rīgas domes deputātu sastāva izmaiņas

© Oksana Džadana/MN

Nākamajās pašvaldību vēlēšanās varētu notikt būtiskas Rīgas domes deputātu sastāva izmaiņas, aģentūrai LETA pieļāva politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis, atsaucoties uz pētījumu centra SKDS veiktās iedzīvotāju aptaujas datiem.

Ja amatpersona pašvaldībā pie varas ir četrus gadus, bet iedzīvotāji to nepazīst, tad tā ir liela problēma, atzina Rajevskis.

Viņa ieskatā domes komiteju vadītājiem būtu jāsasniedz aptuveni 75% atpazīstamība. Neviena komiteja galvaspilsētā neesot tāda, kuru varētu vadīt nepazīstams politiķis.

Kā pozitīvu piemēru viņš minēja savulaik no "Saskaņas" domē ievēlēto, nu jau mūžībā aizgājušo Leonīdu Kurdjumovu, kuru cilvēki atceroties joprojām.

Politologa ieskatā pašreizējā situācija, kad pašvaldības politiķi ir sabiedrībai nepazīstami, var izraisīt būtiskas pārmaiņas domes sastāvā pēc nākamajām pašvaldību vēlēšanām, kas paredzētas 2025.gadā.

Aģentūras LETA rīcībā esošās SKDS aptaujas dati liecina, ka visatpazīstamākais no Rīgas domes vadības ir pilsētas mērs Vilnis Ķirsis (JV). Par viņu nav dzirdējuši tikai 6,6% aptaujāto.

Par Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētāju Olafu Pulku (JV) nav dzirdējuši 22,6% aptaujāto, par Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieci Lindu Ozolu ("Kods Rīgai") - 25,4% aptaujāto, par Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāju Juri Radzeviču - 26,2%.

Par Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku Edvardu Ratnieku (NA/LRA) nav dzirdējuši 30% aptaujāto, bet par pārējām augstākajām amatpersonām - domes komiteju vadītājiem - nav dzirdējuši pat vairāk nekā 40% aptaujāto.

Vismazāk atpazīstamais ir Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītājs Māris Mičerevskis ("Kods Rīgai"), par kuru nav dzirdējuši 46,7% aptaujāto.

Sabiedrisko pētījumu centrs SKDS iedzīvotāju aptauju veica šī gada maijā, kopumā dzīvesvietās aptaujājot 808 rīdziniekus.