Orbāns devies kārtējā "miera misijā"; šoreiz viņš ticies ar Trampu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ceturtdien pēc NATO samita Vašingtonā ticies ar republikāņu Baltā nama kandidātu Donaldu Trampu.

Tikšanās notika Trampa īpašumā "Mar-a-Lago" Floridā, un Orbāns platformā "Instagram" izlicis abu foto.

Šī vizīte, visticamāk, pastiprinās bažas, ka Ungārijas līderis ir starpnieks starp Krievijas diktatoru Putinu un Trampu, norāda aģentūra.

Pagājušajā nedēļā Orbāns Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, Maskavā - ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu un šonedēļ Pekinā - ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu, nosaucot savas vizītes par "miera misiju".

Ungārija ir Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts kopš 1. jūlija. ES amatpersonas ir kritizējušas Orbāna braucienus, norādot, ka tie varētu vājināt ES nostāju globālajos jautājumos.

Zelenskis sacīja, ka Orbāna vizītes laikā Kijivā viņš nav zinājis, ka Ungārijas līderis dosies arī uz Maskavu.

"Kur viņš dosies rīt? Es nezinu. Varbūt viņš atkal ieradīsies Ukrainā," žurnālistiem NATO samitā Vašingtonā sacīja Zelenskis.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piebilda, ka militārās alianses ziņā nav lemt, ar ko dalībvalstis tiekas.

"NATO ir svarīgi, lai visi NATO sabiedrotie vienotos par politiku. Un mēs vakar vienojāmies par ļoti spēcīgu 32 sabiedroto deklarāciju, kurā pausts mūsu atbalsts Ukrainai," ceturtdien sacīja Stoltenbergs.

Somijas prezidents Aleksandrs Stubs, ceturtdien ierodoties uz NATO samitu, pārmeta Orbānam viņa vizītes Maskavā un Pekinā.

"Teikšu to skaļi, es nedomāju, ka ir jēga sarunāties ar autoritāriem režīmiem, kas pārkāpj starptautiskās tiesības," sacīja Stubs. "Viņš to var darīt savā vārdā. Bet es principiāli nepiekrītu tam. Es vienkārši neredzu mērķi."

Orbāns ir centies veidot ciešus sakarus ar Trampu un citiem konservatīvajiem republikāņiem un paudis pārliecību, ka jaunā Trampa prezidentūra ir "vienīgā nopietnā iespēja" izbeigt karu Ukrainā.

Tramps vairākkārt ir teicis, ka viņš varētu izbeigt karu "24 stundu laikā", ja viņu atkal ievēlētu par prezidentu.

Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans ceturtdien pauda bažas, ka Trampa un Orbāna tikšanās varētu būtu pretrunā ar Ukrainas interesēm, sakot: "ASV nostāja - Baidena administrācijas nostāja - nav nekas par Ukrainu bez Ukrainas."

"Jebkurš avantūrisms, kas tiek īstenots bez Ukrainas piekrišanas vai atbalsta, nav kaut kas tāds, kas atbilst mūsu politikai, Amerikas Savienoto Valstu ārpolitikai," žurnālistiem sacīja Salivans, piebilstot, ka viņš "nevar spekulēt par to, ko tieši Orbāns ir iecerējis".

Svarīgākais