Valdība atbalsta NBS klātbūtni Irākā līdz 2026. gadam

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Valdība otrdien atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalības pagarināšanu NATO misijā Irākā līdz 2026.gada 1.novembrim.

Galavārds būs jāsaka Saeimai.

2018.gada jūlijā pēc NATO samita Briselē tika pieņemts lēmums sākt apmācības misiju Irākā, izveidojot NATO misiju. Misijas darbība pilnvērtīgi tika sākta 2018.gada oktobrī. NBS piedalās misijā kopš 2020.gada novembra.

Misijas galvenie uzdevumi ir atbalsta sniegšana un padomu došana efektīvai, ilgtspējīgai, pārskatāmai un visaptverošai Irākas valsts aizsardzības un drošības institūciju un civilā sektora izveidei. Misijas personāls konsultē Irākas drošības iestāžu amatpersonas un tos spēkus, kas atrodas tiešā Irākas valdības pakļautībā.

Patlaban misija sastāv no vairākiem simtiem militāro un civilo padomnieku un atbalsta elementu, un tās komandieris ir Nīderlandes pārstāvis.

Šobrīd NBS misijā piedalās trīs karavīru sastāvā, kuri pilda pienākumus misijas štābā Bagdādē.

Kā norāda Aizsardzības ministrijā, drošības situācija Irākā ir vērtējama kā nestabila un trausla. Lai gan Irākas spējas ir ievērojami uzlabojušās, Irākas valdībai joprojām ir nepieciešams arī turpmāks atbalsts. Plašāka reģionālā nestabilitāte ir radījusi labvēlīgus apstākļus teroristiskā grupējuma "Daesh" darbību izvēršanai.

Svarīgākais