Krištopans izsaka prognozi, kurš var panākt kara pārtraukšanu Ukrainā

© Romāns Kokšarovs / F64

Beigās var sanākt tā, ka tieši Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns un iespējamais republikāņu kandidāts ASV prezidenta amata kandidāts Dolads Tramps panāks kara pārtraukšanu Ukrainā, tādu viedokli pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Vilis Krištopans (LPV), kurš otrdien apstiprināja pievienošanos Ungārijas premjera iniciētajai EP grupai "Patrioti Eiropai".

EP grupa "Patrioti Eiropai" apvieno Orbāna konservatīvo partiju "Fidesz", Itālijas nacionālkonservatīvo partiju "Līga", kas ietilpst Itālijas premjerministres Džordžas Meloni vadītajā koalīcijā, Francijas Nacionālo apvienību (RN), Austrijas labēji populistisko Brīvības partiju (FPÖ).

Politiķis atzīmēja, ka saņēmis atteikumu pievienoties EP Eiropas Konservatīvo un reformistu grupai, Krištopanu uzrunājusi EP Identitātes un demokrātijas grupa, kas, pēc Krištopana vārdiem, iestājas par neatkarīgām valstīm, klimata un migrācijas politikas pārskatīšanu, cīņu ar birokrātiju, kas sakrīt ar partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) programmu.

Klāstot notikumu secību, politiķis norādīja, atsevišķas EP Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas partijas nolēma dibināt jaunu grupu - "Patrioti Eiropai", līdz ar ko EP Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa beidza pastāvēt. Preses konferencē žurnālistiem norādīja, ka grupu nodibināja 84 deputāti no 12 valstīm.

Viņš atzīmēja, ka grupā ir paredzēts pilnīgi brīvs deputātu balsojums. Kad Krištopans esot jautājis par Ukrainu, grupa norādījusi, ka tā atbalsta Ukrainu, saprotot, ka Baltija atbalsta un atbalstīs Ukrainu.

Eiroparlamentārietis akcentēja, ka tā ir labēja, spēcīga grupa, kas nav margināla. Viņaprāt, tā veidos "alternatīvu" Eiropas Tautas partijas grupai un "mēģinās cīnīties pret kreiso, liberālo, birokrātijas pārņemto Eiropas Savienību (ES)".

Krištopans uzsvēra, ka grupā ir 11 EP deputāti, kuri ir Orbāna partijas Fidesz" biedri, tāpēc viņš nepiekrīt "mēģinājumiem uzspiest viedokli par nepārtrauktu sadarbību ar Ungārijas premjerministru". Viņš norādīja, ka Eiropā bez kara Ukrainā ir vēl daudzas citas problēmas, piemēram, 18.jūlijā gaidāms balsojums par Urzulu fon der Leienu kā nākamo Eiropas Komisijas prezidenti. Pēc EP deputāta paustā, "Patrioti Eiropai" uzskata, ka fon der Leienas "birokrātija" ir jābeidz.

Preses konferencē piedalījās arī LPV valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Ainārs Šlesers, uzverot, ka EP grupai "Patrioti Eiropai" pievienosies ne tikai Krištopans kā deputāts, bet arī partija, kuras vārdā viņā pauda pārliecību, ka grupa "nākamajā EP sasaukumā pārņems varu". Politiķa ieskatā ir būtiski, ka Orbāns, kura valsts patlaban ir prezidējošā valsts ES Padomē, sācis aktīvi rīkoties, lai gan par to ir dažādi viedokļi.

"Viņš tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, bija Krievijā un Ķīnā. Orbāns plāno apmeklēt ASV. Domāju, ka Ungārijas premjera loma tikai pieaugs. Esmu gandarīts, ka ES sadarbosimies ar Ungāriju, kas vienmēr skaidri definējusi atbalstu konservatīvām ģimenes vērtībām. Par 99% ir skaidrs, ka novembrī ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēs Tramps. [..] Tieši Orbāna attiecības ar Trampu nodrošinās, ka "Patriotiem Eiropai" būs cieša sadarbība ar ASV, kas ir galvenā dalībvalsts NATO. Ir svarīgi izdarīt visu, lai miers Ukrainā iestātos pēc iespējas ātrāk un bez sarunām tas nevar notikt," teica Šlesers.

Jau ziņojām, ka Vilis Krištopans ir atradis domubiedrus EP un izveidojis jaunu galēji labējo politisko grupu.

Svarīgākais