Braže, tiekoties ar Grieķijas ārlietu ministru, uzsver ES ārējo robežu stiprināšanas nozīmi

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Stiprināt Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas ir stratēģiska drošības prioritāte gan Latvijai un Grieķijai, gan visam blokam, uzsvēra Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže (JV), kura trešdien Atēnās tikās ar Grieķijas ārlietu ministru Georgu Gerapetriti.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), ministru tikšanās notika Latvijas prezidenta Edgara Rinkēviča valsts vizītes laikā Grieķijā. Ārlietu ministri pārrunāja abu valstu divpusējo sadarbību, kā arī sadarbību ekonomikas un drošības jomās, tai skaitā kopīgo darbu, lai stiprinātu ES ārējo robežu Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras "Frontex" operācijās. Tāpat pārrunāta sadarbība starptautiskajās organizācijās - ES, ANO, NATO, arī saistībā ar gaidāmo NATO samitu Vašingtonā.

Sarunā abi ministri pauda stingru atbalstu Ukrainai un tās teritoriālai integritātei, kā arī pārrunāja sankcijas pret Krieviju. Viņu ieskatā tās jāievieš pēc iespējas efektīvi un jānovērš jebkādas iespējas tās apiet.

Braže akcentēja, ka Grieķija ir Latvijas sabiedrotais un abām valstīm ir ļoti labas divpusējās attiecības.

Latvijas ārlietu ministre klāstīja, ka abas valstis sargā daļu no ES un Šengenas ārējās robežas, diendienā cīnoties ar regulāriem un arvien intensīvākiem Krievijas un Baltkrievijas hibrīduzbrukumiem, tai skaitā nelegālās migrācijas instrumentalizāciju.

"Mūsu valstis ikdienā saskaras ar dažādiem ģeopolitiskajiem un drošības izaicinājumiem, vienlaikus esam vienotas izpratnē, ka Ukraina ir jāatbalsta līdz tās uzvarai un iestājamies par Ukrainas teritoriālo nedalāmību - Ukraina cīnās par mums visiem - lielā mērā sargā ne vien ES ārējo robežu, bet drošību visā Eiropā," atzīmēja Braže.

Latvijas ārlietu ministre apsveica Grieķiju ar ievēlēšanu ANO Drošības padomē no 2025. līdz 2026.gadam. Latvija kandidē uz dalību ANO Drošības padomē no 2026. līdz 2027.gadam. Vēlēšanas paredzētas 2025.gada jūnijā.

Pārrunājot situāciju Rietumbalkānos un ES paplašināšanās procesu, ārlietu ministri bija vienisprātis, ka kandidātvalstu kritēriju izpilde un apņemšanās ievērot ES vērtības ir iestāšanās un veiksmīgas integrācijas ES priekšnosacījumi. Tikšanās noslēgumā ministre ielūdza Grieķijas ārlietu ministru atbildes vizītē uz Latviju.

Valsts prezidenta vizītes laikā Latvijas ārlietu ministre apmeklēja arī ES Kiberdrošības aģentūru "ENISA", lai pārrunātu kiberdrošības situāciju ES, iepazītos ar kiberdrošības politikas tendencēm, aģentūras darbību un drošības izaicinājumiem Grieķijā un reģionā.

ĀM norāda, ka Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūra "Frontex" sniedz atbalstu ES dalībvalstīm un Šengenas asociētajām valstīm ES ārējo robežu pārvaldībā un pārrobežu noziedzības apkarošanā. Latvijas Valsts robežsardze aktīvi piedalās dažādās "Frontex" kopīgajās operācijās Grieķijā uz ES ārējām sauszemes, jūras un gaisa robežām, kā arī "Frontex" Situāciju centrā un atgriešanas aktivitāšu jomā.

ĀM uzsver, ka Latvijas kandidēšana ANO Drošības padomē ir viens no ārpolitikas ilgtermiņa mērķiem, kas minēts arī Nacionālajā attīstības plānā 2027.gadam. Vēlēšanas paredzētas 2025.gada jūnijā Ņujorkā. Lai Latviju ievēlētu, nepieciešams iegūt divas trešdaļas ANO dalībvalstu atbalstu.

Svarīgākais