Bijušais "Saskaņas" līderis: Kamēr krievi nav integrēti, viņi būs ar dūri kabatā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Kamēr krievi nav integrēti, viņi būs ar dūri kabatā, šādi intervijā "Dienai" situāciju Latvijas sabiedrībā vērtējis bijušais partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs, kura vadībā partija nespēja iekļūt 14. Saeimā pēc tam, kad Krievija sāka karu pret Ukrainu un "Saskaņa" pozicionējās kā Krievijas agresiju nosodošs politiskais spēks.

Urbanoviča vērtējumā ilgus gadus Latvijā esot bijusi paradoksa situācija, kad mažoritāte [latvieši] uzvedās kā minoritāte un minoritāte [krievi] uzvedās kā mažoritāte. "Un tad karš, ko krievi uzsāka pret ukraiņiem, strauji atbrīvoja visas bremzes, visu atturību, visu mērenību, latvieši tā ļoti strauji kāpināja savas mažoritārās īpašības, pieteica savas vairākuma tiesības un stingri uz to gāja. Tas, īpaši valodas un kultūras aizliegumi, ļoti lielā skaitā radīja tādu rūgtumu un daudziem dusmas, bet nepadarīja Latvijas krievus par minoritāti. Viņi vienalga neuzskata sevi par minoritāti, viņi ir īpaša, liela, daudzskaitlīga un vāji integrēta Latvijas sabiedrības daļa ar dūrēm pigu vietā," sacījis bijušais politiķis.

"Mums, kad sākās karš, bija zosāda un dusmas, naids un prasība pēc tūlītējas rīcības, savukārt viņi dzirdēja citus stāstus, redzēja citus video, un viņiem dominē šis te "nav tik vienkārši". Šo pozīciju vislabāk ir eksponējuši Jūlija Stepaņenko ("Suverēnā vara") un arī Rēzeknes bijušais mērs Aleksandrs Bartaševičs, ka "nevar zināt, kā tur ir, kurš tur sāka, karo divi" utt. Šī variablā pozīcija nāk no krievu televizora, un krievu televizors nav tikai tas, kas stāv viesistabās, bet arī kabatās, kas piešķiļ pa taisno smadzenēs," spriedis Urbanovičs.

Pēc viņa vārdiem, pašlaik esot vērojama "dīvainības eskalācija". "Mēs, latvieši, pārāk ilgi bijām nemažoritāri, un šī steiga, kura ir objektīva, es to nenosodu, labāk vēlāk nekā nekad paģērēt savas tiesības uz latviskumu, uz valsts principu ievērošanu un galu galā uz kopīgās dzimtenes mīlēšanu ir objektīva, tik žēl, ka tā neiestājās no sākta gala," sacījis Urbanovičs.

Bijušais "Saskaņas" līderis tomēr cer, ka nākotnē kāds "tos stikla griestus caursistu" un krievu balsīm ļautu tikt pie dialoga pie valdības galda. "Vienalga caur kādām balsīm. Ja būs pārstāvniecība, arī kvalitātes mainīsies. Jo pašreiz kvalitātes nav svarīgas, bet gan atrakcijas un asi vārdi, nevis racionāli piedāvājumi un rezultātu sasniegšana. Kamēr krievi nav integrēti visā vertikālē, viņi būs ar dūri kabatā. Tas nav labi pat miera laikos, bet tagad tas ir īpaši bīstami," piebildis Urbanovičs.

Svarīgākais