Ķīnas prezidents stiprinās valsts diplomātiskos centienus Kazahstānā un Tadžikistānā

© Pixabay

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins piedalīsies līderu sanāksmē un no otrdienas dosies valsts vizītē uz Kazahstānu un Tadžikistānu, svētdien paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrija.

Pekina ir pastiprinājusi diplomātiskos centienus Vidusāzijā, un pagājušā gada maijā Ķīnas rīkotajā samitā, kurā piedalījās vairāku reģiona valstu vadītāji, Sji aicināja padziļināt ekonomiskās saites.

"Prezidents Sji Dzjiņpins piedalīsies Šanhajas Sadarbības organizācijas valstu vadītāju padomes 24.sanāksmē Astanā" un valsts vizītēs apmeklēs Kazahstānu un Tadžikistānu, svētdien paziņojumā norādīja Ārlietu ministrijas preses pārstāve Hua Čuņina.

Viņa piebilda, ka vizītes, kas paredzētas no 2. līdz 6.jūlijam, notiks pēc Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva un Tadžikistānas prezidenta Emomali Rahmona ielūgumiem.

Vidusāzija ir būtiska daļa Ķīnas vadošajā starptautiskajā infrastruktūras attīstības projektā "Belt and Road" ("Josla un ceļš"), kas tiek dēvēts par jauno zīda ceļu.

Pekina ir centusies aizpildīt tukšumu reģionā, ko radīja Maskavas 2022.gada atkārtotais iebrukums Ukrainā, jo bijušās Padomju Savienības valstis uztraucas par arvien kareivīgāku Krieviju.

Pagājušā gada maijā notikušajā samitā Ķīna apņēmās paplašināt transporta sakarus ar šo reģionu un turpināt Vidusāzijas un Ķīnas gāzes cauruļvada būvniecību.

Svarīgākais