Ietekmīgs laikraksts pievienojas aicinājumiem Baidenam atteikties no dalības ASV prezidenta vēlēšanās

© Unsplash

Ietekmīgā laikraksta "New York Times" redakcijas padome aicinājusi ASV prezidentu Džo Baidenu pēc viņa katastrofālā snieguma debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu izstāties no cīņas par Balto namu, lai dotu iespēju citam demokrātu kandidātam.

"Prezidents ceturtdienas vakarā šķita kā diža valsts darbinieka ēna. Viņam bija grūtības izskaidrot, ko viņš varētu paveikt otrajā termiņā. Viņam bija grūtības atbildēt uz Trampa provokācijām. Viņam bija grūtības likt Trampam atbildēt par viņa meliem, neveiksmēm un stindzinošajiem plāniem. Vairākkārt viņam bija grūtības pabeigt teikumu," teikts piektdien "New York Times" publicētajā redakcijas padomes viedokļrakstā.

Lielākais pakalpojums sabiedrībai, ko Baidens tagad var sniegt, ir paziņot, ka viņš neturpinās kandidēt uz pārvēlēšanu.

Pašreizējā situācijā prezidents ir iesaistījies pārgalvīgā spēlē. Ir demokrātu līderi, kas ir labāk sagatavoti, lai piedāvātu skaidras, pārliecinošas un enerģiskas alternatīvas Trampa otrajai prezidentūrai. Nav iemesla partijai riskēt ar valsts stabilitāti un drošību, liekot vēlētājiem izvēlēties starp Trampa un Baidena trūkumiem. Ir pārāk liela likme vienkārši cerēt, ka amerikāņi neievēros vai neņems vērā Baidena vecumu un nespēku, ko viņi redz savām acīm," sacīts publikācijā.

Tomēr "New York Times" redakcijas padome uzsver, ka tā joprojām atbalstītu Baidenu kā savu "nepārprotamo izvēli", ja šī izvēle būs starp Baidenu un Trampu.

Savukārt Baidens piektdien priekšvēlēšanu kampaņā Ziemeļkarolīnas štata Reilijā atzina, ka viņa uzstāšanās debatēs nav bijusi veiksmīga, tomēr sacīja, ka uzskata sevi par piemērotu prezidenta darbam.

"Man nav tik viegli paiet kā agrāk. Es nerunāju tik raiti kā agrāk. Es nedebatēju tik labi kā agrāk," teica Baidens.

"Bet es zinu, kā teikt patiesību. Es zinu, kā darīt šo darbu," viņš uzsvēra, izpelnoties ovācijas.

Jau ziņots, ka telekanāla CNN rīkotajās debatēs ceturtdien 81 gadu vecais Baidens bieži minstinājās, pārteicās un zaudēja domas pavedienu, pastiprinot bažas, vai viņš spētu nostrādāt vēl vienu četru gadu amata termiņu.