"Politico": Bažīgākie demokrāti aktīvi apspriež Baidena nomaiņu ar citu kandidātu

© Pixabay

Atsevišķos ASV Demokrātu partijas sektoros jaušama panika pēc prezidenta Džo Baidena neveiksmīgā snieguma nule notikušajās televīzijas debatēs, un daži pat aktīvi apspriež to, kas vēl nesen bija neiedomājams - Baidena nomaiņu ar citu kandidātu, vēsta izdevums "Politico", atsaucoties uz saviem avotiem.

Trīs stratēģi, kas ir tuvi trim potenciālajiem demokrātu kandidātiem uz prezidenta amatu, sacīja, ka debašu laikā viņi bombardēti ar īsziņām.

Viens no padomdevējiem sacīja, ka saņemti lūgumi, lai viņu kandidāts piesaka sevi kā alternatīvu Baidenam.

Cits padomdevējs norādīja, ka "saņemts ne mazāk kā pusducis svarīgāko ziedotāju īsziņu ar tekstu "katastrofa" un "[partijai] kaut kas jādara", bet atzina, ka "nav iespējams daudz, ja vien" Baidens pats nenoiet malā.

Šie avoti bija daži no vairāk nekā desmit demokrātiem, kas runāja ar "Politico" ar nosacījumu, ka tiks ievērota anonimitāte.

Viens no lielākajiem demokrātu ziedotājiem un Baidena atbalstītājiem pauda, ka prezidentam ir pienācis laiks beigt savu kampaņu.

Šis cilvēks raksturoja Baidena veikumu kā "sliktāko uzstāšanos vēsturē" un norādīja, ka Baidens bija tik "slikts, ka neviens vairs nepievērsīs uzmanību Trampa meliem".

"Baidenam ir jāatsakās no kampaņas. Par to nav nekādu šaubu," šis ziedotājs rakstīja īsziņā, rosinot alternatīvu partijas piedāvājumu ar Mērilendas un Mičiganas gubernatoriem.

Lai gan maz ticams, ka šie aicinājumi no partijas biedru puses patiešām novedīs pie pārmaiņām demokrātu piedāvājumā, tie atspoguļo būtisku pavērsienu kampaņā.

Viens no Demokrātu partijas lielāko donoru padomniekiem teica, ka ceturtdienas vakarā viņi sūtījuši īsziņas no ziedotāju sanāksmes Atlantā, daži rakstījuši - "kas, ellē, notiek?"

"Mūsu vienīgā cerība ir, ka viņš izstāsies no cīņas, mums būs atvērtais vēlēšanu konvents vai arī viņš nomirs," sacīja ziedotāju padomnieks. "Pretējā gadījumā mēs esam pagalam."

Tomēr iespējamība, ka demokrātiem būs atvērtais konvents vai ka Baidens izstāsies no cīņas, ir maz ticama, un to atzina pat tie, kas privāti sūdzējās par Baidena sniegumu. Demokrātu konvents prezidenta amata kandidāta apstiprināšanai notiks augustā un atbilstoši priekšvēlēšanu rezultātiem Baidenam pienākas 99% konventa delegātu balsu.

"Tikai viens cilvēks var izlemt, un tas ir viņš," sacīja demokrātu stratēģis.

Baidena kampaņa pārmetumus noraida, un viens no padomdevējiem nosauca Baidenu par "vienīgo cilvēku, kas jelkad ir uzveicis Donaldu Trampu".

"Viņš to paveiks atkal," sacīja padomnieks. "Donalds Tramps šovakar nedeva vēlētājiem nekādu iemeslu, lai par viņu balsotu. Svarīgajos jautājumos amerikāņu tauta ir ar Džo Baidenu," sacīja padomnieks.