Katalonijas parlaments iegūst divus mēnešus jaunas valdības izveidei

© Unsplash

Katalonijas parlamentam tiek doti divi mēneši laika jaunas valdības izveidošanai, trešdien paziņoja parlamenta spīkers Žuzeps Ruls, solot izsludināt jaunas vēlēšanas, ja valdība netiks izveidota laikā

Spānijas ziemeļaustrumu reģiona parlamenta vēlēšanās 12.maijā neviena no partijām neieguva absolūto vairākumu, separātistu partijām zaudējot pārsvaru asamblejā, kur tās bija dominējušas pēdējās desmitgades laikā.

Spānijas valdošo sociālistu Katalonijas nodaļa Salvadora Ilas vadībā ieguva lielāko balsu skaitu, kas tai nodrošināja 42 no asamblejas 135 vietām.

Savukārt stingrā kursa separātistu partija "Kopā par Kataloniju" (JxCat), ko vada Katalonijas ekspremjers Karless Pudždemons, ar 35 vietām ierindojās otrajā vietā.

Katalonijas parlamentam līdz 25.jūnijam bija jābalso par jaunu valdību, taču gan Ila, gan Pudždemons nolēma nepieteikt sevi balsošanai asamblejā, jo nebija nodrošinājuši pietiekamu atbalstu no citām partijām, un lēma par labu sarunu turpināšanai.

Tāpēc Katalonijas parlamenta spīkers JxCat politiķis Ruls trešdien noteica divu mēnešu termiņu, līdz kuram partijām jāvienojas par jaunu reģionālās valdības vadītāju.

Ja tas nenotiks, tiks rīkotas jaunas vēlēšanas - visticamāk, oktobra vidū.

Lai iegūtu vairākuma atbalstu, Ilam būs jānodrošina mērenākās separātistu partijas "Katalonijas Kreisie republikāņi" (ERC) atbalsts.

Vēlēšanās maijā ERC ieguva 20 vietas.

ERC palīdz atbalstīt sociālistu premjerministra Pedro Sančesa mazākuma valdību Spānijas parlamentā, bet tās prasības par reģionālo finansējumu pagaidām šķiet pārāk augstas Ilas partijai.

Pudždemons arī uzrunājis ERC, bet pat ar tās atbalstu, kā arī ar divu citu mazāko separātistu partiju - galēji kreisās partijas "Tautas vienotības kandidatūra" (CUP) un galēji labējās Katalāņu alianses (AC) - atbalstu viņam joprojām pietrūks balsu vairākuma nodrošināšanai.

Svarīgākais