Helmanis būs EP deputāta Pūpola padomnieks

© Ģirts Ozoliņš/MN

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) uz Eiropas Parlamenta (EP) aizejošā sasaukuma atlikušo dažu nedēļu pilnvaru laiku būs deputāta Anša Pūpola (NA) padomnieks.

Ogres novada dome ceturtdien atļāva Helmanim domes priekšsēdētāja amatu savienot ar EP deputāta padomnieka amatu. Domes sēdes lēmumā nav norādīts, kuram deputātam Helmanis būs padomnieks. Arī domes sēdes laikā Helmanis oficiāli nepaziņoja, kuram EP deputātam viņš būs padomnieks. Tikai no domes deputāta Daiņa Širova (NA) sēdē paustā noprotams, ka tas būs Pūpols, kura EP deputāta pilnvaras beigsies 15.jūlijā.

Telefoniski sazinoties ar Helmani, aģentūrai LETA viņš apgalvoja, ka būšot Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieka Valda Dombrovska (JV) padomnieks, kurš aizvadītajās EP vēlēšanās ticis pie deputāta mandāta. Uz jautājumu, vai tiešām kļūs par padomnieku politiskajam oponentam, Helmanis apgalvoja, ka JV esot viņu "uzaicinājusi par padomnieku". Aģentūra LETA sazinājās ar Dombrovska padomnieci Maiju Celmiņu, kura uzsvēra, ka Helmaņa apgalvojumi ir nepatiesi.

Savukārt Pūpols vietnē "X" vēsta, ka pēc šīsdienas Ogres novada domes lēmuma rīt iesniegs Briselē lūgumu pieņemt Helmani par savu Latvijas asistentu. Politiķis solīja, ka Ogres novada domes priekšsēdētājs strādās par simbolisku samaksu, taču "Latvijas veiksmīgākā novada vadītāja" padoms un atbalsts viņam "būs nenovērtējams".

Sociālajā medijā ir pieejams arī Pūpola video, kurā viņš pauž prieku par Helmaņa lēmumu piekrist kļūt par EP deputāta "Rīgas asistentu" uz atlikušo pilnvaru laikā EP. Eiroparlamentārieša ieskatā, viņam noderēšot Ogres novada domes priekšsēdētāja zināšanas Ukrainas jautājumos un remigrācijas jautājumos. Helmanim esot milzīgi kontakti Ukrainā, tādēļ, pēc Pūpola paustā, tas viņam ir pagodinājums, ka Ogres novada domes priekšsēdētājs būs viņa padomnieks, kurš strādāšot uz "piektdaļu slodzes".

Domes sēdes lēmumā norādīts, ka padomnieka darba funkcijas ir saistītas ar deputāta izvirzītajām darba prioritātēm - reemigrācijas veicināšanu, atbalstu Ukrainai un Gruzijai, informācijas vākšanu un apstrādi, kontaktu izveidošanu un dažādu tikšanos organizēšanu.

Helmanis domes sēdē savu lēmumu kļūt par EP deputāta padomnieku pamatoja ar to, ka iepriekšējās EP vēlēšanās vairāki ogrēnieši esot mēģinājuši iekļūt EP, bet tas viņiem nav izdevies, tāpēc viņš nolēmis kļūt par EP deputāta palīgu - lai censtos ogrēniešu intereses pārstāvēt Eiropā.

Uz opozīcijas deputātes Santas Ločmeles ("Par!") kritiku, ka Helmanis neizprot deputāta padomnieka pienākumus un tiesības, Helmanis atbildēja, detalizēti uzskaitot EP vēlēšanu rezultātus kustībai "Par!". Helmaņa ieskatā, partijas "Par!" "garīgo ideju bankrots" viņu esot iedrošinājis pieņemt jaunos darba pienākumus.

LETA jau ziņoja, ka Pūpols no 14.maija pilda eiroparlamentārieša pienākumus Daces Melbārdes (JV) vietā, kura kļuvusi par Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāri.

Pūpols kandidēja EP vēlēšanās 2019.gadā no NA saraksta, taču netika ievēlēts. Iespēja kļūt par EP deputātu viņam radās pēc tam, kad par mandāta nolikšanu paziņoja no šā paša saraksta ievēlētā Melbārde, savukārt nākamais kandidāts - pašreizējais Saeimas deputāts Edvīns Šnore (NA) - atteicās ieņemt deputāta vietu līdz šā parlamenta sasaukuma beigām 15.jūlijā.

Pūpols pirms EP deputāta amata pienākumu uzņemšanās paziņoja, ka nākamo pāris mēnešu atalgojums EP "lieti noderēs filmēšanas tehnikas iegādei". "Mums kā reizi vajadzīgs jauns Nikons ar 8K filmēšanas opciju un droniņš, kas klusu pietuvinātos blēžu objektiem," pauda politiķis, kurš nodarbojies ar dažādiem video projektiem.

Latviju pārstāvošie deputāti Eiropas Parlamentā mēnesī saņem 10 377 eiro pirms nodokļu nomaksas un dažādas piemaksas, liecina informācija EP tīmekļvietnē.

Ņemot vērā, ka dalībvalstis var noteikt papildu nodevas, galīgā algas neto summa ir atkarīga no EP deputāta izcelsmes valsts nodokļu režīma. Noteikts, ka EP deputāta algas apmērs ir 38,5% no Eiropas Savienības (ES) Tiesas tiesneša pamatalgas. EP deputāta bruto mēnešalga ir 10 377 eiro. Šie līdzekļi nāk no EP budžeta un visi EP deputāti saņem vienādu algu.

Deputātu biroju algošanai EP atvēlējis 28 696 eiro mēnesī, un EP deputāti var brīvi izvēlēties darbiniekus, kam tiek maksāts no šī budžeta piešķīruma. Visi EP deputāti ir tiesīgi saņemt vienādu summu, taču viņi paši nesaņem šos līdzekļus. Viņi nedrīkst nodarbināt tuvus radiniekus, un deputātu palīgi nedrīkst iesaistīties darbībās, kas varētu radīt interešu konfliktu.

EP deputātiem tāpat kā valstu parlamentu deputātiem ir tiesības papildus algai saņemt piemaksas izdevumu segšanai, kuri radušies, pildot parlamentāros pienākumus. Piemaksa par vispārējiem izdevumiem paredzēta līdz 4950 eiro mēnesī un ir domāta, lai varētu segt tādus izdevumus kā biroja īre dalībvalstī, kurā viņi ievēlēti, informācijas tehnoloģiju aprīkojums un programmatūra, biroja piederumi, mobilie tālruņi un mobilo sakaru un interneta abonementi.

Tāpat EP deputāti saņem dienas naudu 338 eiro dienā, ko dēvē arī par uzturēšanās izdevumu maksājumu. Tā ir vienotas likmes summa, ar kuru apmaksā uzturēšanos, maltītes un ar to saistītus izdevumus ik dienu, kuru EP deputāts pavada EP, veicot oficiālus pienākumus.

Politika

ASV prezidents Džo Baidens piektdien televīzijas intervijā noraidīja aicinājumus izstāties no pārvēlēšanas kampaņas, kurus izprovocēja viņa katastrofālais sniegums pagājušās nedēļas debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu.

Svarīgākais