Siliņa: Koalīcijai ir "stabilas 52 balsis", turklāt esot arī "rezerves"

© MN

Par "Jaunās vienotības" (JV), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un "Progresīvo" veidotās koalīcijas stabilitāti nav jāšaubās, komentējot Saeimas deputāta Edgars Zeldera lēmumu pamest "Progresīvo" frakciju, intervijā TV24 šādu nostāju pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Saeimā "Jaunās vienotības" frakcijai ir 25 deputāti, Zaļo un zemnieku savienībai - 16, bet "Progresīvajiem" - deviņi, tātad kopā 50 deputātu balsis. Faktiski koalīciju balsojumos atbalsta arī pie frakcijām nepiederošie deputāti Oļegs Burovs (GKR) un Igors Rajevs. Kopumā koalīcijas balsu skaits Saeimā sarucis līdz 52.

Premjerministre uzskata, ka koalīcijai ir "stabilas 52 balsis", turklāt koalīcijai esot "rezerves, ja tādas ir vajadzīgas", ko Ministru prezidentei esot apstiprinājis ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Siliņa uzskata, ka labāk ir tad, ja ir 52 balsu vairākums, nekā liels, bet daudzšķautņains un ne vienmēr vienots vairākums.

"Es domāju, ka nav jāšaubās par koalīcijas stabilitāti," sacīja Siliņa.

Taujāta, vai "Jaunā vienotība" plāno runāt ar citām partijām par koalīcijas atbalstīšanu, Siliņa sacīja, ka tas šobrīd neesot dienaskārtībā. Vienlaikus Siliņa pauda gatavību arī strādāt "maksimāli plaši", jo neskatoties uz politisko piederību virkne jautājumu ir valsts lieta.

Jau vēstīts, ka Zelderis turpmāk strādās Saeimā kā pie frakcijām nepiederošs deputāts. Zelderis sacīja, ka koalīciju neatbalstīs ar balsojumiem tā, kā līdz šim, taču, ja būs "svarīgi jautājumi, kas ir pamatoti vajadzīgi, tad noteikti vērtētu un iespējams atbalstītu", teica deputāts, paužot, ka politika ir arī kompromisa māksla.

Vaicāts, vai būtu ieinteresēts individuālā sadarbībā ar koalīciju, Zelderis neaizslēdza tādu iespēju, piebilstot, ka patlaban neesot bijušas nekādas sarunas ar nevienu no Saeimā pārstāvētajām partijām.

Maija beigās Zeldera pārstāvētā partija "Mēs - Talsiem un novadam" paziņoja par sadarbības pārtraukšanu ar "Progresīvajiem".

Zelderis iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka pārstāv reģionus, bet "Progresīvie" neesot ieinteresēti problēmās ārpus Rīgas. Partijas "Mēs - Talsiem un novadam" un "Progresīvo" sadarbība faktiski esot izbeigta "jau labu laiku atpakaļ", tas tikai neesot ticis paziņots.

Taujāts, kas Zelderi neapmierina koalīcijas darbā, deputāts pauda, ka viņu neapmierina tas, kā tiek risināti jautājumi, cik daudz tiek izdarīts un kādi ir koalīcijas panākumi. Kā piemēru viņš minēja Rēzeknes domes atlaišanas likumprojektu, kur balsojumā viņš atturējās. Deputāts nesaprot, kāpēc runa ir tikai par Rēzeknes domi, jo, piemēram, arī Talsos, pēc viņa teiktā, ir milzīgas finanšu problēmas un pārkāpumi, bet neviens nevēloties to vērtēt, un līdzīgi esot arī ar citām pašvaldībām.

Jau ziņots, ka 2022.gada vasarā reģionālā partija "Mēs - Talsiem un novadam" noslēdza ar "Progresīvajiem" līgumu par sadarbību gan 14.Saeimas vēlēšanās, gan nākotnē. Galvenie sadarbības iemesli bija "palīdzēt ar savu pieredzi risināt valstī samilzušās problēmas", norāda reģionālā partija. Tā laika partijas pārstāvji Talsu novada domē - Zelderis, Ilva Norenberga, Lauris Pīlēģis un Kalvis Kalniņš piekrita būt "Progresīvo" Kurzemes sarakstā.

"Minētajai partijai ir atšķirīgs attīstības un sadarbības redzējums, līdz ar to partijas "Mēs - Talsiem un novadam" valde vienbalsīgi nolēma izbeigt sadarbību ar politisko partiju "Progresīvie", paziņojumā lēmumu skaidro partijas priekšsēdētāja vietnieks Pīlēģis.

Svarīgākais