Politoloģe: Siliņa droši vien saprot, ka, lai nodrošināt stabilu koalīcijas darbu, būtu jāpiesaista vēl kāds politisks spēks

© Ģirts Ozoliņš/MN

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) varētu censties koalīcijai piesaistīt "Apvienoto sarakstu" (AS), jo ar atlikušajām 50 koalīcijas balsīm varētu būt grūti nodrošināt stabilu valdības darbu, aģentūrai LETA sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.

Saeimas deputāts Edgars Zelderis pametis "Progresīvo" frakciju, koalīcijai tādējādi sarūkot vien līdz 50 balsīm.

Metla-Rozentāle uzskata, ka Zeldera aizieša koalīcijai ir svarīgs notikums. Pašlaik gan koalīcija neizrādīs, ka viņa aiziešanai ir nozīme, bet koalīcijā palikuši vien 50 deputāti un divi pie frakcijām nepiederoši deputāti.

Politoloģe norāda, ka Siliņa droši vien saprot, ka, lai nodrošināt stabilu koalīcijas darbu, būtu jāpiesaista vēl kāds politisks spēks, piemēram AS.

Nacionālās apvienības (NA) uzņemšana koalīcijā nebūtu iespējama, jo tā ir novilkusi sarkanās līnijas par "Progresīvo" atrašanos valdībā. Tāpat NA ļoti labi jūtas opozīcijā, un viņiem nemaz nebūtu izdevīgi pašlaik atgriezties valdībā. Cita situācija ir ar AS, jo partijā iekšēji ir vairāki bloki, kuri uzskata, ka AS būtu jāatgriežas valdībā.

Metla-Rozentāle uzskata, ka valdībā ir redzams zināms Siliņas vēsums pret "Progresīvajiem". Iespējams, ka tas saistīts arī ar Satiksmes ministrijas darbu. Tagad šis vēsums varētu vēl vairāk pastiprināties, jo partijai būs vien astoņas balsis koalīcijā.

Komentējot Zeldera lēmumu pamest Progresīvo" frakciju, politoloģe uzskata, ka šis gadījums ir personības sadursmes jautājums.

"Viņš ir principiāls, bet ar nesaprati par to, ka politikā nav tikai melns un balts," uzskata politoloģe, papildinot, ka Zelders dažkārt neizprot politisko pusi, bet politikā ir papildu aspekti, par kuriem ir jārēķinās.

Jau vēstīts, ka politiķis turpmāk strādās Saeimā kā pie frakcijām nepiederošs deputāts. Zelderis sacīja, ka koalīciju neatbalstīs ar balsojumiem tā, kā līdz šim, taču, ja būs "svarīgi jautājumi, kas ir pamatoti vajadzīgi, tad noteikti vērtētu un iespējams atbalstītu", teica deputāts, paužot, ka politika ir arī kompromisa māksla.

Vaicāts, vai būtu ieinteresēts individuālā sadarbībā ar koalīciju, Zelderis neaizslēdza tādu iespēju, piebilstot, ka patlaban neesot bijušas nekādas sarunas ar nevienu no Saeimā pārstāvētajām partijām.

Maija beigās Zeldera pārstāvētā partija "Mēs - Talsiem un novadam" paziņoja par sadarbības pārtraukšanu ar "Progresīvajiem".

Zelderis iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka pārstāv reģionus, bet "Progresīvie" neesot ieinteresēti problēmās ārpus Rīgas. Partijas "Mēs - Talsiem un novadam" un "Progresīvo" sadarbība faktiski esot izbeigta "jau labu laiku atpakaļ", tas tikai neesot ticis paziņots.

Taujāts, kas Zelderi neapmierina koalīcijas darbā, deputāts pauda, ka viņu neapmierina tas, kā tiek risināti jautājumi, cik daudz tiek izdarīts un kādi ir koalīcijas panākumi. Kā piemēru viņš minēja Rēzeknes domes atlaišanas likumprojektu, kur balsojumā viņš atturējās. Deputāts nesaprot, kāpēc runa ir tikai par Rēzeknes domi, jo, piemēram, arī Talsos, pēc viņa teiktā, ir milzīgas finanšu problēmas un pārkāpumi, bet neviens nevēloties to vērtēt, un līdzīgi esot arī ar citām pašvaldībām.

Jau ziņots, ka 2022.gada vasarā reģionālā partija "Mēs - Talsiem un novadam" noslēdza ar "Progresīvajiem" līgumu par sadarbību gan 14.Saeimas vēlēšanās, gan nākotnē. Galvenie sadarbības iemesli bija "palīdzēt ar savu pieredzi risināt valstī samilzušās problēmas", norāda reģionālā partija. Tā laika partijas pārstāvji Talsu novada domē - Zelderis, Ilva Norenberga, Lauris Pīlēģis un Kalvis Kalniņš piekrita būt "Progresīvo" Kurzemes sarakstā.

"Minētajai partijai ir atšķirīgs attīstības un sadarbības redzējums, līdz ar to partijas "Mēs - Talsiem un novadam" valde vienbalsīgi nolēma izbeigt sadarbību ar politisko partiju "Progresīvie", paziņojumā lēmumu skaidro partijas priekšsēdētāja vietnieks Pīlēģis.

Saeimā "Jaunās vienotības" frakcijai ir 25 deputāti, Zaļo un zemnieku savienībai - 16, tagad, kad Zelderis pametis "Progresīvajiem" - deviņi, tātad kopā 50 deputātu balsis. Faktiski koalīciju balsojumos atbalsta arī pie frakcijām nepiederošie deputāti Oļegs Burovs (GKR) un Igors Rajevs. Kopumā koalīcijas balsu skaits Saeimā sarucis līdz 52.

Svarīgākais