No Lietuvas darba partijas aizgājis kārtējais deputāts

© Jānis Vecbrālis / F64

Pēc Seima deputāta Valdemāra Valķūna aiziešanas no Darba partijas frakcijas tā ir izjukusi, jo parlamenta opozīcijā esošajā frakcijā vairs nav vismaz septiņu deputātu.

Valķūns nolēma kļūt par neatkarīgo deputātu, kā arī solīja izstāties no Seima opozīcijā esošās Darba partijas, jo tai "trūkst politisko ambīciju". Viņš paziņoja, ka pēc partijas līdera Andrjus Mazuroņa atkāpšanās no amata, partijai nav vadības un nav rezultātu.

Lai gan Valķūns nekomentēja savus politiskās karjeras turpmākos plānus, viņš apliecināja, ka kandidēs oktobrī gaidāmajās Seima vēlēšanās.

Mazuronis atkāpās no Darba partijas priekšsēdētāja amata pēc tam, kad 9.jūnijā notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās partija neieguva nevienu mandātu. Par partijas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju kļuva Valentīns Bukausks.

Darba partija EP vēlēšanās saņēma 1,63% vēlētāju atbalstu, ierindojoties 13.vietā 15 partiju konkurencē un mandātu EP neiegūstot.

Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā maijā Mazuronis saņēma 1,38% balsu un palika priekšpēdējā vietā no astoņiem kandidātiem.

Pirms vairākiem mēnešiem no Darba partijas frakcijas izstājās Viģilijus Jukna un Ieva Kačinskaite-Urboniene. bet pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām frakciju atstāja Viktors Fjodorovs.

Darba partija apsvēra iespēju pirms Seima vēlēšanām apvienoties ar Reģionu partiju, tomēr 17.jūnijā tika nolemts startēt patstāvīgi.

29.martā Eiropas Prokuratūra (EPPO) paziņoja, ka kopā ar Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu (FNNT) veic pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu krāpniecību, kurā iesaistīts bijušais EP deputāta no Lietuvas palīgs. Pēc tiesībsargājošo institūciju veiktas kratīšanas Darba partijas galvenajā birojā partijas dibinātājs un bijušais EP deputāts Viktors Uspaskihs apturēja savu darbību partijā. 2024.gada EP vēlēšanās viņš nepiedalījās.

Iepriekšējās Seima vēlēšanās 2020.gadā Darba partija bija trešais populārākais politiskais spēks un ieguva desmit mandātus Seimā. Oktobrī gaidāmas Lietuvas parlamenta vēlēšanas.