Staķis gandarīts par vēlēšanu rezultātiem: "Progresīvajiem" tas ir milzīgs, vēsturisks un leģendārs panākums

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētais Mārtiņš Staķis (P) pēc vēlēšanu rezultātiem izvairījās komentēt "Progresīvo" nostāju Eiropas Savienības (ES) komisāra kandidāta jautājumā.

Iepriekš "Progresīvo" EP saraksta līdere Elīna Pinto, kura saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem EP nav ievēlēta, intervijā aģentūrai LETA atzina, ka "Progresīvajiem" ir ambīcija pieteikt arī savu ES komisāra nomināciju nacionālā līmenī.

Staķis aģentūrai LETA skaidroja, ka lēmums par eirokomisāra nomināciju ir "Progresīvo" valdes pārziņā. Vienlaikus "Progresīvie" respektē "Jauno vienotību" kā vēlēšanu uzvarētājus, pauda politiķis.

Pēc Staķa vārdiem, iegūstot mandātu EP, "Progresīvajiem" tas ir milzīgs, vēsturisks un leģendārs panākums, jo partijas idejas tagad būšot pārstāvētas ne tikai Rīgas domē un nacionālajā politikā, bet arī Eiropā.

"Esmu priecīgs, ka man ir izdevies ievest šo sarakstu EP," izteicās topošais eiroparlamentārietis.

Kā ziņots, EP vēlēšanās Latvijā uzvarējusi JV, otrajā vietā atstājot Nacionālo apvienību (NA), un abi politiskie spēki tikuši katrs pie diviem EP deputāta mandātiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) oficiāli publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Savukārt "Latvijas attīstībai" (LA), "Apvienotais saraksts" (AS), "Progresīvie", "Saskaņa" un "Latvija pirmajā vietā" (LPV) vēlēšanās ieguvušas katra pa vienam EP deputāta mandātam.

EP vēlēšanās Latvijā lielāko vēlētāju atbalstu - 25,07% - ieguvusi JV, bet otrajā vietā pēc balsu skaita ierindojas NA ar 22,08% vēlētāju balsu. Abi šie politiskie spēki būtiski atrāvušies no sekotājiem.

LA ieguvusi 9,36% vēlētāju balsu, bet AS - 8,18%. Vienlaikus "Progresīvie" ieguvuši 7,42% balsu, bet "Saskaņa" - 7,14%. Savukārt LPV ieguvusi 6,16% balsu, liecina CVK apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Pārējie saraksti nav tikuši pie EP mandātiem.

No JV ievēlēts Dombrovskis un Sandra Kalniete, bet no NA - Roberts Zīle un Rihards Kols.

LA Eiroparlamentā pārstāvēs Ivars Ijabs, AS - Reinis Pozņaks, "Progresīvos" - Staķis, "Saskaņu" - Nils Ušakovs, bet LPV - Vilis Krištopans.

CVK oficiāli publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti gan var nedaudz var mainīties, jo vēl nav saskaitīti pasta balsošanas rezultāti. Iespēju balsot pa pastu izmantojuši 1497 Latvijas pilsoņi.

Vēlēšanu rezultātus oficiāli plānots apstiprināti CVK sēdē nedēļas laikā.