Pirmoreiz 33 gadu laikā cilvēku, kuri atgriežas mājās Latvijā, ir vairāk nekā aizbraucēju

© Dmitrijs Suļžics/MN

Pirmoreiz 33 gadu laikā cilvēku, kuri atgriežas mājās Latvijā, ir vairāk nekā aizbraucēju, uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Dace Melbārde (JV), piektdien piedaloties otrajā Diasporas konsultatīvās padomes (DKP) sēdē.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, politiķe atzīmēja, ka viņa ilgstoši bijusi daļa no diasporas kopienas un bijusi iespēja pārliecināties par diasporas organizāciju darbu, rīkojot pasākumus un satikšanās tautiešiem ārvalstīs.

"ĀM sadarbībā ar organizācijām aktīvi strādā, lai sasniegtu Plānā darbam ar diasporu 2024.-2026.gadam izvirzītos mērķus. Saistībā ar remigrāciju jāuzsver, ka pirmoreiz 33 gadu laikā cilvēku, kuri atgriežas mājās Latvijā, ir vairāk nekā aizbraucēju. Mūsu pūlēm ir pozitīvs rezultāts," akcentēja Melbārde.

Par paveikto šogad un turpmākajiem plāniem ziņoja Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) priekšsēdis Pēteris Blumbergs, Amerikas Latviešu apvienības priekšsēdis Mārtiņš Andersons, Eiropas Latviešu apvienības priekšsēde Justīne Krēsliņa un Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē priekšsēde Anita Andersone.

Blumbergs pateicās ministrijas diasporas politikas ekspertiem par sadarbību biznesa foruma "Latvija fokusā" organizēšanā Amsterdamā. Viņš aicināja interesentus piedalīties 13.jūnijā gaidāmajā PBLA konferencē "Diasporas diplomātija: Latvijas ceļš uz NATO", ar ko apvienība atzīmē Latvijas iestāšanās NATO divdesmitgadi.

Sēdes dalībnieki ievēlēja divus DKP nepastāvīgos pārstāvjus, kā to paredz DKP nolikums. No 12.jūlija padomē darbu uzsāks Vineta Hibšmane, biedrības "Ekonomiskā sadarbība un investīcijas Latvijai" sekretariāta vadītāja Latvijā un Indulis Bērziņš, biedrības "Latvieši.com" valdes priekšsēdētājs. Viņš ievēlēts arī DKP priekšsēdētāja vietnieka amatā un amata pienākumus sāks pildīt 17.jūlijā.

DKP Latviešu valodas un izglītības, Remigrācijas koordinācijas un Diasporas mediju darba grupu vadītāji sniedza pārskatus par šajā gadā paveikto un prioritātēm turpmākajam darbam. Savukārt Valsts kancelejas pārstāve Inese Kušķe informēja DKP sēdes dalībniekus par iespējām iekļaut diasporas pārstāvjus nozaru konsultatīvajās padomēs, kas ir būtiski diasporas pilsoniskās un politiskās līdzdalības stiprināšanai un ciešākai sadarbības veicināšanai ar Latvijas valsts pārvaldi.

Biedrības "Ar pasaules pieredzi Latvijā" valdes priekšsēdētāja vietnieks Miks Muižarājs iepazīstināja ar biedrības iniciatīvu - diasporas investīciju programmu, kuras mērķis ir veicināt ārvalstīs dzīvojošo tautiešu investīcijas Latvijā.

Nākamā DKP sēde ir plānota 2024.gada rudenī.

ĀM norāda, ka DKP, kā padomdevējas institūcija, nodibināta 2019.gada maijā un kopš tā laika veicina saskaņotu diasporas politikas veidošanu un tās ikgadējo prioritāšu noteikšanu, kā arī diasporas politikas īstenošanu un novērtēšanu. Diasporas konsultatīvās padomē ietilpst 26 pārstāvji - vienlīdz plaši gan valsts un pašvaldību institūcijas, gan diasporas organizācijas.

Diasporas politiku, iesaistot diasporas locekļus, diasporas organizācijas un citas fiziskās un juridiskās personas, īsteno ĀM, Ekonomikas ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Kultūras ministrija, Labklājības ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Iekšlietu ministrija, Veselības ministrija, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, plānošanas reģioni, pašvaldības un citas valsts pārvaldes institūcijas, veicot Diasporas likumā, Plānā darbam ar diasporu un citos normatīvajos aktos noteiktos uzdevumus. Savukārt, ĀM nodrošina vienotas diasporas politikas izstrādi un koordinētu īstenošanu, tādējādi uzturot pasākumu sistēmu darbam ar diasporu.