Lembergs uzvar valsti

© Ģirts Ozoliņš/MN

Centrālajai vēlēšanu komisijai (turpmāk - CVK) ir rakstiski jāatvainojas Aivaram Lembergam par liegumu balsot pašvaldību vēlēšanās – tā nolēmusi tiesa.

Ar Administratīvās apgabaltiesas 2024.gada 18.marta spriedumu Centrālās vēlēšanu komisijas rīcība, nenodrošinot Aivaram Lembergam iespēju balsot Ventspils pilsētas domes 2021.gada 5.jūnija vēlēšanās, atzīta par prettiesisku, kā arī Centrālajai vēlēšanu komisijai uzlikts pienākums rakstveidā viņam atvainoties. Šo sprieduma pārsūdzēja Centrālā vēlēšanu komisija, tomēr Senāts ar 2024.gada 29.maija lēmumu atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību, un apgabaltiesas spriedums stājās spēkā.

Tā kā 2021.gada 5. jūnijā Aivars Lembergs atradās apcietinājumā, atbilstoši Pašvaldības domes vēlēšanu likumam viņam iespēja balsot pašvaldību vēlēšanās tika liegta. Tomēr 2022.gada 30.martā Satversmes tiesa pieņēma spriedumu lietā Nr.2021-23-01 pēc Aivara Lemberga konstitucionālās sūdzības, atzīstot šī likuma normas par neatbilstošām Satversmes 101. pantam, kas garantē Latvijas pilsoņa pamattiesības ievēlēt pašvaldības. Satversmes tiesa uzsvēra, ka demokrātiskā tiesiskā valstī nav pieļaujama tāda situācija, kurā bez leģitīma mērķa tiek ierobežotas pilsoņu tiesības balsot pašvaldības domes vēlēšanās. Satversmes tiesa norādīja, ka ir būtiski, lai savas balsstiesības varētu izmantot katrs pilsonis, un valstij ir pienākums gādāt, lai tiesības piedalīties pašvaldības domes vēlēšanās būtu praktiski īstenojamas bez nepamatotiem ierobežojumiem.

Savukārt Administratīvā apgabaltiesa spriedumā atzīst, ka Centrālā vēlēšanu komisija ir tā valsts iestāde, kuras kompetencē ietilpst nodrošināt vēlēšanu tiesību īstenošanu. Ar Satversmes tiesas spriedumu Centrālās vēlēšanu komisijas piemērotās likuma normas ir atzītas par spēkā neesošām no pamattiesību aizskāruma rašanās brīža, tāpēc Centrālajai vēlēšanu komisijai ir jāatlīdzina Aivaram Lembergam kaitējums, rakstveidā atvainojoties viņam par pieļauto prettiesisko rīcību, neļaujot realizēt Latvijas pilsoņa tiesības balsot pašvaldības domes vēlēšanās.

Jau iepriekš par liegumu balsot 2021.gada 5. jūnija Ventspils pilsētas domes vēlēšanās Aivaram Lembergam atvainojās Rīgas Centrālcietuma administrācija.

Svarīgākais