Vai miljoniem vērtā jaunā vēlēšanu IT platforma būs gatava līdz pašvaldību vēlēšanām?

© Dmitrijs Suļžics/MN

Jaunā vēlēšanu informācijas tehnoloģiju (IT) kopējā platforma būs gatava izmantošanai uz 2025.gada pašvaldību vēlēšanām, intervijā aģentūrai LETA solīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Tā gan nebūs CVK pārziņā - vēlēšanu IT platformas izstrāde un darbība būs Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) atbildībā kopā ar attiecīgajiem IT jomas uzņēmumiem.

Uz jūnija sākumā paredzētajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām tiešsaistes vēlētāju reģistru nodrošinās Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), kura divus mēnešus pēc šīm vēlēšanām to nodos VRAA atbildībā, norādīja Saulīte. Tas tiks darīts, lai īstenotu pieeju, ka VRAA savā pārvaldībā un uzturēšanā pārņemtu visas ar vēlēšanu nodrošināšanu saistītās IT sistēmas. Tagad jau sākti priekšdarbi vēlēšanu IT sistēmu vienotas platformas izveidošanai, kas ietvertu arī referendumus, kas līdz šim tā nebija, skaidroja CVK vadītāja.

Vēlēšanu IT platformu sarežģī tas, ka tajā ir jāspēj atspoguļot referendumu norisi dažādās pašvaldībās un atšķirīgos laikos, pauda Saulīte.

CVK vadītāja atzīmēja, ka vēlēšanu IT platformu veido VRAA sadarbībā ar dažādiem IT pakalpojumu sniedzējiem. Vairāku IT uzņēmumu pakalpojumu izmantošana mazinās risku, kas rastos, ja paļautos tikai uz vienu IT uzņēmumu, jo privātam uzņēmumam ir tiesības jebkurā laikā kaut ko mainīt, pārdot savu uzņēmumu kādam citam, apvienoties vai rīkoties kā citādi, skaidro Saulīte.

"Tāpat IT sistēmu darbībai ir ļoti lielas drošības prasības, kādas agrāk nebija un kuras pieaug visā pasaulē. Šogad plānots virzīt likuma grozījumus, lai noteiktu vēlēšanu IT jomas kompetenču sadalījumu starp CVK, VRAA un PMLP," pavēstīja vēlēšanu komisijas vadītāja.

IT platformas tālākai pilnveidošanai valdībā apstiprināta ES līdzekļu iedalīšana, un līdz 2029.gadam sistēmas pilnveidošanai pašreiz ir piešķirti 3,9 miljoni eiro - par to sistēmas pilnveidošanas posmiem sīkāku informāciju varētu sniegt VRAA, norādīja Saulīte.

Politika

Ukraina atsakās kapitulēt un nodot savas teritorijas Krievijai tikai tāpēc, ka tad būtu jāatceļ karastāvoklis un tiktu rīkotas vēlēšanas. Ar šādu paziņojumu brīfingā pēc tikšanās ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbanu nācis klajā Krievijas diktators Vladimirs Putins, raksta UNIAN.

Svarīgākais