Pirms vēlēšanām atlaists Lielbritānijas parlaments

© unsplash.com

Lielbritānijas parlaments ceturtdien tika atlaists pirms 4. jūlijā paredzētajām parlamenta vēlēšanām, kurās ir gaidāma Leiboristu partijas uzvara pēc 14 gadus ilgas Konservatīvās partijas valdīšanas.

Piecas nedēļas ilga vēlēšanu kampaņa oficiāli sākās, kad 650 parlamenta deputātu vietas kļuva vakantas vienu minūti pēc pusnakts saskaņā ar vēlēšanu grafiku.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks 22. maijā paziņoja, ka parlamenta vēlēšanas notiks 4. jūlijā, nevis vēlāk šajā gadā. Politiskie novērotāji uzskata, ka premjers ar agrāku vēlēšanu rīkošanu cer paglābt konservatīvos no zaudējuma, izmantojot ekonomikas rādītāju uzlabošanos viņa varas laikā.

Konservatīvie atrodas pie varas Lielbritānijā kopš 2010. gada, bet tiem bijuši pieci dažādi premjerministri. Sunaks ieņem premjerministra amatu kopš 2022. gada oktobra.

Viens no Sunaka pieciem galvenajiem solījumiem bija gada laikā samazināt inflāciju uz pusi no vairāk nekā 11% 2022. gada nogalē, kas bija vēsturiski augsts rādītājs. To izdevās sasniegt pagājušajā gadā, un tagad inflācija samazinājusies līdz gandrīz trīs gadu zemākajam līmenim - 2,3% martā.