Ungārijas ārlietu ministrs pārkāpis pret Baltkrieviju vērstās sankcijas

© pexels.com

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto trešdien apmeklēja Baltkrieviju, lai piedalītos sarunās par attiecību paplašināšanu, neraugoties uz Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret šo valsti.

"Mūsu nostāja ir skaidra: mazāk sankciju, vairāk sadarbības!" paziņoja Sijārto.

ES ir noteikusi sankcijas pret Baltkrieviju par represijām, kuras tika īstenotas pēc masu protestiem, kurus izprovocēja prezidenta vēlēšanas 2020. gada augustā, kuras opozīcija un Rietumi uzskatīja par negodīgām. Baltkrievijas izolācija tālāk padziļinājās pēc tam, kad diktators Aleksandrs Lukašenko atļāva Krievijas karaspēkam izmantot Baltkrievijas teritoriju, lai 2022. gada 24. februārī uzsāktu pilna apjoma iebrukumu Ukrainā.

Sijārto sacīja, ka "sankcijas nestrādā", bet atzīmēja, ka Ungārija "palielina ekonomisko sadarbību ar Baltkrieviju jomās, kuras neskar sankcijas".

"Mēs sniegsim jebkādu atbalstu attīstības sadarbībai," sacīja Sijārto. "Mēs atklāti runājam par to, mēs neko neslēpjam."

Baltkrievijas un Ungārijas amatpersonas parakstīja vienošanos par sadarbību kodolenerģētikā, kas paredz personāla apmācīšanu un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanu.

"Ļoti svarīga ir šodien šeit parakstītā vienošanās pr sadarbību kodolenerģētikā, kas ļauj mums izmantot Baltkrievijas gūto pieredzi, būvējot reaktorus ar līdzīgu tehnoloģiju," pēc sarunām sacīja Sijārto.

Ungārija sadarbojas ar Krieviju, lai Pakšas atomelektrostacijā (AES) pievienotu jaunu reaktoru, kura darbības uzsākšana paredzēta šajā gadu desmitā. Arī Baltkrievijā ir Krievijas uzbūvēta AES.

Baltkrievijas ārlietu ministrs Sergejs Aļeiņiks pauda cerību, ka Ungārijas prezidēšana ES šī gada otrajā pusē veicinās "veselīgas tendences" Eiropā. "Cilvēki ir noguruši no konfrontācijas, spiediena un eskalācijas," sacīja Aļeiņiks.

Sijārto iepriekšējo reizi apmeklēja Baltkrieviju 2023. gada februārī, kļūstot par pirmo kādas ES valsts augstu amatpersonu, kas apmeklējusi Minsku pēc tam, kad ES noteica sankcijas pret Baltkrieviju.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kas bija Lukašenko sāncense prezidenta vēlēšanās un pēc tām bija spiesta atstāt valsti, asi kritizēja Sijārto par Baltkrievijas apmeklēšanu, neraugoties uz ES sankcijām.

"Šādas vizītes ir absolūti nepieņemamas un amorālas," Cihanouska pavēstīja ziņu aģentūrai "Associated Press".

Viņa sacīja, ka Sijārto būtu vajadzējis apmeklēt cilvēktiesību grupas "Vjasna" dibinātāju, Nobela Miera prēmijas laureātu Alesu Bjaļacki, kurš ir viens no apmēram 1400 politieslodzītajiem Baltkrievijā.

Politika

Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam ir izdevies distancēties no "Jaunās vienotības" (JV) un novilkt robežas, aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle, aicināta komentēt viņa pirmo prezidentūras gadu.