CVK vadītāja atklāj, kā rīkotos, ja viņai piedāvātu viltot vēlēšanu rezultātus

© Dmitrijs Suļžics/MN

Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājas Kristīnes Saulītes vārdiem, nopietni ticis domāts arī par vēlēšanu procesa drošību, kas "pacelta jau citā līmenī, ņemot vērā, cik ievainojama ir pasaule".

Aģentūra LETA, intervējot Kristīni Saulīti, taujāja viņai par publiski izskanējušiem vēlēšanu rezultātu ietekmēšanas mēģinājumiem, vēloties uzzināt, vai maz ko tādu toreiz vai tagad ir bijis iespējams realizēt.

"Personīgi varu atbildēt tikai par laiku, kad esmu CVK vadītāja. Tāpat jāuzsver, ka balsu skaitīšanas process notiek katrā balsošanas iecirknī, ko veic konkrētā iecirkņa vēlēšanu komisija. Balsu skaitīšanu neveic nedz CVK, nedz pašvaldības vēlēšanu komisija. Šis process ir ārkārtīgi strikti noteikts. Balsu skaitīšana sākas pēc iecirkņa slēgšanas, un to iecirkņa vēlēšanu komisija veic novērotāju klātbūtnē - visi iesaistītie redz notiekošo. Tāpat ir jāveic balsu pārskaitīšana, lai būtu četru vai pat sešu acu princips, lai nebūtu nekādu iespēju pieļaut pat nejaušu kļūdīšanos. Esmu tikusies ar vēlēšanu komisijām - tas būtu tiešs apvainojums šiem cilvēkiem, ja kāds teiktu, ka "jūs tur mēģināt kaut kā rušināties". Tāpat vēlēšanu iecirkņa darbinieki un novērotāji var sekot līdzi, vai iecirknī apkopotie dati ir pareizi atspoguļoti visiem publiski pieejamajos rezultātos," K. Saulīte atbildēja.

Taču kā viņa rīkotos situācijā, ja viņai pašai kāds apjautātos par vēlēšanu rezultātu ietekmēšanas iespējām?

"Esmu pārliecināta, ka man neviens neuzdrošinātos prasīt tādu lietu! Es šādā situācijā uzreiz būtu pa taisno ceļā uz Valsts drošības dienestu. Šis ir ļoti nopietni - ja kāds redz, ka notiek kas nepieņemams attiecībā uz vēlēšanu procesu, tad katram cilvēkam ir pienākums vērsties un ziņot tiesībsargājošajām iestādēm. Vēlēšanas ir mūsu visu atbildība, tāpēc prieks redzēt, ka arī citas institūcijas šim jautājumam pieiet nopietni. Tie nav tikai vārdi - drošība tagad ir pacelta jau citā līmenī, ņemot vērā, cik ievainojama ir pasaule," sacīja K. Saulīte.

Politika

Ukraina atsakās kapitulēt un nodot savas teritorijas Krievijai tikai tāpēc, ka tad būtu jāatceļ karastāvoklis un tiktu rīkotas vēlēšanas. Ar šādu paziņojumu brīfingā pēc tikšanās ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbanu nācis klajā Krievijas diktators Vladimirs Putins, raksta UNIAN.

Svarīgākais