Kariņš met acis uz NATO ģenerālsekretāra vietnieka amatu

© Dmitrijs Suļžics/F64

Bijušais premjers un ārlietu ministrs, tagad Saeimas deputāts Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") nenoliedz, ka viņa interešu lokā ir NATO ģenerālsekretāra vietnieka amats. Viņa kandidatūra tiek aktīvi lobēta, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Pašreizējais NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs amatu atstās šoruden, 1. oktobrī un līdz ar viņu amatu atstās visa komanda.

Ja NATO ģenerālsekretāra amatam tiks virzīts bijušais Nīderlandes premjers Marks Rute, tad Kariņš varētu būt viņa vietnieks. Vismaz tā spriežot kuluāros.

"Par NATO struktūrām tā procedūra, ko arī esmu agrāk skaidrojis, ir nedaudz neskaidra, viss notiek aizkadrā. Tad laikam tas nav process, par kuru jebkurš runātu labprātīgi. Neapšaubāmi, mēs kā valsts arī piedalāmies visā šajā procesā," televīzijai norādījis Kariņš.

Uz jautājumu, vai būtu gatavs ieņemt amatu, Kariņš atbildēja: "Ja kāds izvērtē manas spējas par derīgām, esmu gatavs strādāt dažādās kapacitātēs."

Par NATO ģenerālsekretāra iecelšanu lemj visas dalībvalstis.

Iepriekš gan izskanēja, ka toreizējais ārlietu ministrs Kariņš paudis gatavību kandidēt uz NATO ģenerālsekretāra amatu. "Ja Latvija pieņemtu lēmumu kandidēt uz ģenerālsekretāra amatu, Krišjānis Kariņš ir gatavs pievienoties sacensībai," aģentūra "Bloomberg" citējusi paziņojumu, ko tā saņēmusi no Kariņa preses pārstāvja.

Gada sākumā jau izskanēja, ka neiegūstot NATO ģenerālsekretāra amatu, Kariņš (JV) gribētu pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) komisāra amatu.

No ministra amata Kariņš atkāpās pavasarī pēc skandāla par privāto avioreisu izmantošanu komandējumos laikā, kad ieņēma premjera amatu.