Noslēgta vienošanās par Latvijas un Ukrainas ekonomisko attiecību stiprināšanu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Ukrainas un Latvijas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos (SVK) 10. sēdes līdzpriekšsēdētāji - Latvijas ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) un Ukrainas Ministru kabineta ministrs Oļehs Ņemčinovs vienojušies veicināt Latvijas un Ukrainas ekonomiskās attiecības, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Abas puses pieņēma kopīgu paziņojumu, paužot pārliecību, ka valstu sadarbība veicinās ne tikai Latvijas un Ukrainas ekonomisko saišu stiprināšanu, bet arī stabila, pārtikuša un droša reģiona izveidi.

EM norāda, ka Latvija ir sniegusi ievērojamu atbalstu Ukrainai Krievijas bruņotās agresijas laikā, piedāvājot humāno un militāro palīdzību, kā arī aktīvi iesaistoties drošības un ekonomiskajās iniciatīvās.

Valainis un Ņemčinovs vienojušies, ka drošība un aizsardzība joprojām ir un būs abu valstu sadarbības prioritātes, lai stiprinātu drošību reģionā, daloties pieredzē un īstenojot kopīgas aizsardzības iniciatīvas.

Pēdējo desmit gadu laikā Ukraina un Latvija ir stiprinājušas tirdzniecības saites, palielinājušas abpusējās investīciju plūsmas, kā arī uzsākušas kopīgus projektus, kas ir veicinājuši ekonomisko izaugsmi un uzlabojuši iedzīvotāju labklājību.

Valainis un Ņemčinovs uzsvēra abu valstu kopīgo projektu nozīmi transporta nozarē - modernizējot transporta koridorus, kas savieno abas valstis, tiks nodrošināta ātra un uzticama preču un pakalpojumu transportēšana.

Puses pauda apņēmību investēt infrastruktūras attīstībā, kas nodrošinās vēl lielāku transporta maršrutu efektivitāti un uzticamību. Tas iekļaus dzelzceļa, autoceļu un gaisa savienojumu attīstību.

Tāpat plānots paplašināt sadarbību enerģētikas nozarē - kopīgi projekti šajā jomā palīdzēs izveidot ilgtspējīgas un videi draudzīgas energosistēmas, nodrošinot enerģētisko neatkarību un drošību abām valstīm.

SVK līdzpriekšsēdētāji vienojušies, ka vēl viena svarīga abu valstu sadarbības joma būs digitalizācija - plānots īstenot kopīgus projektus, lai attīstītu digitālo infrastruktūru, ieviestu jaunākās tehnoloģijas un atbalstītu jaunuzņēmumus, kas veicinās mūsu ekonomiku inovatīvu attīstību.

Šonedēļ ārvalstu vizītē uz Ukrainu devusies plaša Latvijas amatpersonu un teju 50 Latvijas uzņēmēju delegācija Valaiņa vadībā.

Vizītē notikusi Latvijas-Ukrainas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos sanāksme, kurā pārrunāti dažādi abu valstu ekonomiskas sadarbības jautājumi, kā arī Latvijas atbalsts Ukrainas atjaunošanas darbos.

Svarīgākais