Mieriņa aicinājusi paplašināt ekonomisko sadarbību ar Azerbaidžānu

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) saskata iespēju paplašināt ekonomisko sadarbību ar Azerbaidžānu.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, Mieriņa, tiekoties ar Azerbaidžānas Valsts prezidentu Ilhamu Alijevu un parlamenta priekšsēdētāju Sahibu Gafarovu, pauda, ka Azerbaidžāna Latvijai ir nozīmīga partnervalsts Dienvidkaukāzā, un mūs vieno veiksmīgs politiskais dialogs, taču tas pagaidām neatspoguļojas savstarpējās tirdzniecības apjomā.

Mieriņa aicināja veicināt sadarbību lauksaimniecības jomā un uzsvēra mūsu pārtikas ražotāju ieinteresētību paplašināt eksportu. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja piedāvāja izmantot Latvijas mežsaimnieku pieredzi Karabahas reģiona apmežošanai.

Latvija saskata perspektīvas arī transporta un loģistikas jomā, tostarp attīstot kravu pārvadājumus no Rīgas lidostas. Iespējas sadarbībai paver arī plānotie tiešie "airBaltic" avioreisi starp Rīgu un Baku.

Runājot par drošības situāciju reģionā, Saeimas priekšsēdētāja "augstu novērtēja Azerbaidžānas valdības apņemšanos miera procesam un uzsāktās miera sarunas ar Armēniju". Ir svarīgi panākt stabilitāti un ilgstošu mieru reģionā, sacījusi Mieriņa, "apliecinot stingru atbalstu Azerbaidžānas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās".

Azerbaidžāna pērn zibensofensīvā sagrāba vairākas desmitgades pastāvējušo "de facto" neatkarīgo Kalnu Karabahas armēņu republiku, un visi tās vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju devās bēgļu gaitās. Armēnija ir piekritusi atdot Azerbaidžānai teritorijas, ko Erevāna kontrolējusi kopš 90.gadiem, lai panāktu miera līguma noslēgšanu un izvairītos no vēl viena asiņaina konflikta.

Parlamentu spīkeres pauda ieinteresētību padziļināt sadarbību starp Saeimu un Azerbaidžānas parlamentu, veidojot ciešāku dialogu starp nozaru komisijām.

Puses pārrunāja arī Krievijas kara Ukrainā ģeopolitisko ietekmi un izaicinājumus. Mieriņa uzsvēra, ka Krievija apdraud starptautiskajos noteikumos balstīto pasaules kārtību un vēlas neatgriezeniski mainīt drošības vidi un uzspiest savus noteikumus, taču to nedrīkst pieļaut. Nav pieļaujams akceptēt starptautisko robežu izmaiņas militārā ceļā - tas ir klajš ANO statūtu pārkāpums. Saeimas priekšsēdētāja pateicās Azerbaidžānai par Ukrainai sniegto humāno palīdzību.

Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja tikās arī ar Azarbaidžānas ekoloģijas un dabas resursu ministru Mukhtaru Babajevu. Tāpat Saeimas delegācija apmeklēja Fizuli un Šusas pašvaldības Karabahas reģionā un iepazinās ar infrastruktūras atjaunošanas progresu.

Saeimas priekšsēdētāja un viņas vadītā delegācija no 18. līdz 22.maijam vizītē apmeklē Azerbaidžānu, lai stiprinātu valstu divpusējās attiecības, sadarbību ekonomikā un kultūras jomā.