Ekonomikas ministrs nāk klajā ar idejām, kā kāpināt Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni

© Ģirts Ozoliņš/MN

Lai straujāk kāpinātu iedzīvotāju dzīves līmeni un ekonomisko labklājību, jāiegulda līdzekļi eksporta paplašināšanai, cilvēkkapitāla un vietējo uzņēmumu attīstīšanai un inovāciju veicināšanai, šodien Saeimā parlamentārajās debatēs par valsts turpmākās ekonomiskās attīstības jautājumiem sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomikas ministrijas (EM) informatīvajā ziņojumā sagatavotā pieeja paredz, ka valdībai jābūt jaunam redzējumam, jo daudzus gadus Latvijā nav realizēta mērķtiecīga ekonomikas politika, kas arī novedis pie valsts atpalicības iepretim Igaunijai un Lietuvai, skaidroja Valainis.

"Esmu pārliecināts, ka mums ir ievērojams potenciāls, kura atbrīvošanai ir nepieciešams konkrētu pasākumu kopums vairākos virzienos," sacīja politiķis norādot uz nepieciešamību nodrošināt finansējumu uzņēmējdarbības un eksporta paplašināšanai, cilvēkkapitāla un vietējo uzņēmumu attīstīšanai, birokrātijas mazināšanai, ārvalstu investīciju piesaistīšanai un inovāciju un moderno tehnoloģiju veicināšanai.

Latvijai kā vienai no Eiropas zaļākajām valstīm jāizmanto savs potenciāls atjaunojamās enerģijas, ūdeņraža tehnoloģiju jomās, kļūstot gan par elektroenerģijas neto eksportētāju, gan līderi zaļo tehnoloģiju attīstībā, sacīja Valainis.

Ekonomikas ministrs pauda pārliecību, ka šodien Saeimā ar pirmo reizi notiekošajām ekonomikas debatēm aizsāksim tradīciju, lai kopā ar uzņēmējiem un sabiedrību nonāktu pie nepieciešamajiem risinājumiem. Valainis norādīja uz kopīgu darbu, virzoties uz EM izvirzītā mērķi par Latvijas iekšzemes kopproduktu 83 miljardu eiro apmērā 2035.gadā.

Politiķis akcentēja, ka no pašiem atkarīga valsts izaugsme un ka, lai to panāktu, jāaizmirst par gurdumu, jāsaprot, ka Laimes lāča nebūs un ka ir jāizmanto latviskais spīts un neatlaidība.

Saeimā debates šodien notiek par EM izstrādāto informatīvo ziņojumu "Par Latvijas ekonomikas attīstību" un par Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojuma "Latvijas Stabilitātes programma 2024.-2028.gadam" izskatīšanu.