Vācijas politiķim par nacistu lozungu izmantošanu būs jāmaksā 13 000 eiro sods

© pexels.com

Tiesa Vācijā otrdien atzina galēji labējās partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) politiķi Bjernu Heki par vainīgu aizliegta nacistu lozunga tīšā izmantošanā un piesprieda viņam naudassodu.

52 gadus vecajam Hekem tika piespriests 13 000 eiro naudassods par to, ka viņš vēlēšanu kampaņas mītiņā 2021.gadā izmantojis frāzi "Visu Vācijai" ("Alles fuer Deutschland").

Šī frāze bija devīze paramilitārajam trieciennieku grupējumam "Sturmabteilung" (SA), kuram bija svarīga loma Ādolfa Hitlera nākšanā pie varas. Mūsdienu Vācijā tā ir aizliegta tāpat kā nacistu sveiciens un citi nacistu laikmeta lozungi un simboli.

Bijušais vidusskolas vēstures skolotājs Heke apgalvoja, ka neesot zinājis to, ka šo frāzi lietojuši nacisti, un tiesā paziņoja, ka ir "pilnīgi nevainīgs". Viņš sacīja, ka esot to uzskatījis par "ikdienišķu izteicienu".

Prokurori tomēr uzstāja, ka Heke lietojis šo frāzi, pilnībā apzinoties tās "izcelsmi un nozīmi". Viņi bija pieprasījuši, lai Hekem tiktu piespriests sešu mēnešu nosacīts cietumsods ar divu gadu pārbaudes laiku, kā arī 10 000 eiro samaksāšana kādai labdarības organizācijai.

Heke pēc prāvas paziņoja sociālo mediju platformā "X", ka Vācijā "iespēja nepiekrist ir apdraudēta". "Ja šis spriedums paliks spēkā, runas brīvība Vācijā būs mirusi," viņš piebilda.

Heke, kurš ir AfD vadītājs Tīringenes federālajā zemē, pretendē kļūt par Vācijā pirmo federālās zemes valdības vadītāju no šīs partijas, kad septembrī Tīringenē notiks reģionālās vēlēšanas.

Tā kā tiesa piespriedusi tikai naudassodu, nevis cietumsodu, šis spriedums neapdraud Hekes kandidēšanu šajās vēlēšanās.

Svarīgākais