Nausēda par savu konkurentu prezidenta vēlēšanās: Atbalsts tādam kandidātam norāda, ka pastāv nacionālās drošības riski

© EPA/Scanpix/Leta

Prokrieviskus uzskatus paudušā valsts prezidenta kandidāta uzvara divās pašvaldībās liecina par nacionālās drošības riskiem, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, kuram par amata saglabāšanu uz otro termiņu būs jācīnās vēlēšanu otrajā kārtā ar premjerministri Ingrīdu Šimonīti.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie rezultāti, svētdien notikušajā vēlēšanu pirmajā kārtā Nausēda uzvarēja 57 pašvaldībās, Šimonīte ar 35% atbalstu uzvarējusi vēlēšanu apgabalā, ko veido Viļņas pilsēta un ārzemēs nodotās balsis, bet neatkarīgais kandidāts ārsts Eduards Vaitkus ar 39,91% un 37,8% balsu bijis populārākais kandidāts Šalčininku rajonā, kur liela daļa iedzīvotāju ir poļu minoritāte, un Visaginā, kur dzīvo daudz krievu.

"Mums ir jāapsver, vai sabiedrība ir integrēta. Domāju, ka Vaitkus kungs savā ziņā izdara pakalpojumu - ļaus pamanīt cilvēkus, kas neskatās uz Rietumiem, bet citos virzienos," pēcvēlēšanu naktī teica Nausēda.

Lietuvas prezidents teica, ka atbalsts tādam kandidātam norāda, ka pastāv zināmi nacionālās drošības riski un valstij ir vairāk jāpievēršas šiem reģioniem.

Pats Vaitkus, kurš saskaņā ar provizoriskiem rezultātiem ar 7,32% balsu ierindojies piektajā vietā, uzstāj, ka rezultātu sasniegt palīdzēja skrejlapas ar viņa programmas galvenajiem punktiem. Viņš kampaņas laikā esot izplatījis 200 000 skrejlapu lietuviski un 17 000 skrejlapu krieviski. No skrejlapām krievu valodā lielākā daļa izplatītas Visaginā un Salčininkos.

Jau vēstīts, ka Nausēda, kurš vēlēšanās piedalās kā neatkarīgais kandidāts, ieguvis 44,19% balsu. Otrajā kārtā pēc divām nedēļām viņš sacentīsies ar valdošajā koalīcijā ietilpstošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" virzīto Šīmonīti, kura pirmajā kārtā saņēma 19,78% vēlētāju atbalstu.

Arī pirms pieciem gadiem Nausēda ar Šimonīti sacentās Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā un Nausēda uzvarēja ar 66,53% balsu. 2020. gada decembrī pēc konservatīvo uzvaras Seima vēlēšanās Šimonīte kļuva par premjerministri.

Politika

Ārlietu ministre Baiba Braže (JV) ceturtdien, tiekoties ar Baltkrievijas opozīcijas līderi un Apvienotā pārejas kabineta vadītāju Svjatlanu Cihanousku, apstiprinājusi Latvijas stingru atbalstu Cihanouskas darbam un Baltkrievijas demokrātiskajiem spēkiem, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrija.

Svarīgākais