Katalonijā pirmstermiņa vēlēšanās uzvar sociālisti

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Svētdien notikušajās Katalonijas pirmstermiņa vēlēšanās uzvarējuši Spānijas premjerministra Pedro Sančesa pārstāvētie sociālisti.

Katalonijas pirmstermiņa vēlēšanās ievēlēti 135 reģiona parlamenta deputāti un sociālisti ieguvuši 42 vietas.

Separātistu līdera Karlesa Pudždemona partija "Kopā par Kataloniju" (JxCat) un tās sabiedrotie Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC), ko vada pašreizējais Katalonijas premjerministrs Pere Aragoness, un kreisā CUP kopā ieguvušas 59 vietas, bet vairākumam bija nepieciešamas 68 vietas.

61 gadu vecais Pudždemons vadīja Kataloniju 2017. gadā, kad reģions mēģināja iegūt neatkarību no Spānijas referenduma ceļā, izraisot Spānijas smagāko politisko krīzi pēdējo desmitgažu laikā.

Kopš 2017. gada Pudždemons dzīvo trimdā Beļģijā un pašlaik ir Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, bet viņš turpina aktīvi iesaistīties Katalonijas politikā. Šī bija jau trešā reize, kad Pudždemons kandidēs reģionālajās vēlēšanās kopš bēgšanas no Spānijas. Iepriekš viņš reģionālajās vēlēšanās startēja 2017. gada decembrī un 2021. gada februārī.

Pudždemons cer atgriezties Spānijā saskaņā ar amnestijas likumu, kas drīzumā stāsies spēkā.

Sančesam varas atgūšana no separātistiem, kas desmit gadus valdījuši Katalonijā, ir nozīmīga uzvara viņa centienos atstāt pagātnē krīzi, ko izraisīja Katalonijas mēģinājums atdalīties no Spānijas. Uzvara arī dotu jaunu stimulu Sančesam premjerministra amatā. Līdz šim viņa darbu apgrūtinājusi nikna labējā opozīcija un korupcijas izmeklēšana pret viņa sievu.

Katalonijas Sociālistu partijas uzvara ļautu reģionam "pāršķirt jaunu lappusi pēc desmit zaudētiem gadiem", norādījis Katalonijas Sociālistu partijas līderis Salvadors Ilja.

Lai gan pēdējās Katalonijas vēlēšanās 2021. gada februārī sociālisti ieguva visvairāk balsu, Ilja nespēja izveidot valdošo vairākumu. Separātistu partijas pārņēma varu, apvienojoties un izveidojot koalīciju no 74 deputātiem.

Kopš 2018. gada jūnija, kad Sančess kļuva par Spānijas premjerministru, viņš centies izlīdzināt Katalonijas konfliktu. Viņš uzturējis dialogu ar mēreno ERC un apžēlojis separātistus, kas ieslodzīti cietumā saistībā ar 2017. gada neatkarības referenduma organizēšanu, nepakļaujoties Madrides aizliegumam.

Apmaiņā pret Katalonijas separātistu partiju atbalstu parlamentā pēc Spānijas parlamenta vēlēšanām pērn jūlijā Sančess piekrita amnestēt katalāņus, pret kuriem ierosināta tiesvedība vai kas ir notiesāti saistībā ar neveiksmīgo 2017. gada Katalonijas neatkarības referendumu.

Saskaņā ar šo likumprojektu Pudždemons pēc vairāk nekā sešiem trimdā pavadītiem gadiem beidzot varēs atgriezties mājās.

Galīgais balsojums par likumprojektu Spānijas parlamentā paredzēts šomēnes.