Edgars Rinkēvičs un Volodimirs Zelenskis paraksta ilgtermiņa vienošanos

© Ģirts Ozoliņš / F64

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, parakstīja abu valstu vienošanos par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām, aģentūru LETA informēja Latvijas prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Tikšanās laikā Rinkēvičs ar Zelenski pārrunāja drošības situāciju Ukrainā, gatavošanos NATO samitam Vašingtonā, sarunu par Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) uzsākšanu, Latvijas iesaisti Ukrainas miera iniciatīvā, kā arī ar ES sankciju politiku saistītus jautājumus.

Latvijas un Ukrainas vienošanās tekstā norādīts, ka abas valstis nosoda Krievijas nepamatoto, nelikumīgo un neizprovocēto iebrukumu Ukrainā, un ka Krievijas pilna mēroga agresijas karš pret Ukrainu ir brutāls starptautisko tiesību un ANO Statūtu pārkāpums.

Dalībnieku mērķis ir Krievijas agresijas pret Ukrainu apturēšana, agresora bruņoto spēku tūlītēja un beznosacījumu izvešana no visas Ukrainas valsts teritorijas tās 1991.gada starptautiski atzītajās robežās, ieskaitot teritoriālos jūras ūdeņus, Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes pilnīga atjaunošana tās starptautiski atzītajās robežās, kā arī visaptverošs, taisnīgs un ilglaicīgs miers.

Latvija apņemas turpināt sniegt Ukrainai visaptverošu un ilglaicīgu militāru un nemilitāru atbalstu, tai skaitā politiskās, militārās, rekonstrukcijas, ekonomiskās, finanšu un humānās palīdzības jomās. Valstis padziļinās sadarbību, lai palīdzētu Ukrainai pēc iespējas drīzāk uzvarēt Krievija realizētajā agresijas karā, novērstu notiekošās agresijas būtisku saasināšanos, turpmākos uzbrukumus un aizstāvētos pret turpmākiem uzbrukumiem.

Vienošanās tekstā Latvija apliecina nodomu nodrošināt ilglaicīgu militāro atbalstu Ukrainas bruņotajiem un drošības spēkiem, pamatojoties uz Ukrainas izteiktajām tūlītējām un nākotnes vajadzībām saskaņā ar, bet ne tikai Bruņoto spēku nākotnes attīstības stratēģiju un Latvijas iespējām.

Valstis veicinās sadarbību, kas vērsta uz modernu, ar NATO savietojamu un ilgtspējīgu Ukrainas bruņoto un drošības spēku izveidi, lai sekmētu Ukrainas aizsardzības un noturības spējas, kā arī spējas pilnībā atjaunot Ukrainas teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās.

Latvija atbilstoši savām nacionālajām likumdošanas un konstitucionālajām prasībām un savu iespēju robežās nodrošinās Ukrainai savlaicīgu drošības palīdzību, modernu militāro tehniku un ieročus visās jomās, ņemot vērā Ukrainas vajadzības nākotnes aizsardzības spēku ietvaros, kā arī cita veida visaptverošu ekonomisku atbalstu.

Latvija un Ukraina centīsies panākt, lai Ukrainas militārās spējas būtu tādā līmenī, ka pret Latviju vērstas ārējās militārās agresijas gadījumā Ukraina spētu sniegt efektīvu militāro atbalstu Latvijai.

Politika

Bijušajam Ņujorkas mēram, federālajam prokuroram un Donalda Trampa personiskajam advokātam Rūdolfam Džuliāni atņemta advokāta licence Ņujorkas štatā, tiesai secinot, ka viņš vairākkārt melojis saistībā ar 2020.gada prezidenta vēlēšanu iznākumu.