Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Politika

Dienvidkorejas augstākās amatpersonas pēc parlamenta vēlēšanu rezultātu publiskošanas aiziet no darba

© AFP/Scanpix/Leta

Dienvidkorejā trešdien notikušajās parlamenta vēlēšanās triumfējusi opozīcija, liecina rezultāti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas.

Vēlēšanu rezultāti ir liels trieciens prezidentam Junam Sukjolam.

Dienvidkorejas premjerministrs Hans Doksu un visi vecākie prezidenta padomnieki, izņemot tos, kas atbildīgi par drošības jautājumiem, pēc vēlēšanu rezultātu publiskošanas paziņojuši par atkāpšanos, bet vēl nav zināms, vai prezidents pieņems viņu atlūgumus.

Dienvidkorejā izpildvara lielā mērā ir koncentrēta prezidenta rokās, taču premjerministrs ir otrā svarīgākā amatpersona un vada valsti, ja prezidents kļūst darba nespējīgs.

Rezultāti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas liecina, ka opozīcijā esošā Demokrātiskā partija (DP), kuru vada Juna galvenais sāncensis Lī Džēmjuns, un tās satelīta partijas vēlēšanās ieguvušas 175 no 300 vietām Nacionālajā sapulcē. Līdzšinējā parlamentā DP un tās satelīta partijām bija 156 vietas.

Parlamentā ievēlēta arī nesen izveidotā partija "Atjaunot Koreju", kuru vada bijušais tieslietu ministrs Čo Kuks, kuram draud cietumsods par iespējamu dokumentu viltošanu, lai palīdzētu saviem bērniem iestāties universitātē. Šī partija ieguvusi 12 vietas.

Tikmēr Juna pārstāvētā Tautas varas partija (PPP) un tās satelīta partijas ieguvušas 109 vietas, kas ir mazāk nekā līdzšinējās 114 vietas, liecina rezultāti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas.