Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika

"Gribēja būt pie Eiropas galda, nonāca uz Ģenerālprokurora galda". Tauta dalās pārdomās par Kariņa specreisiem

© Ģirts Ozoliņš/MN

Sociālā tīkla "X" lietotāji dalās savās pārdomās par Valsts kontroles ziņojumu par bijušā premjera un ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) speciālo avioreisu izmantošanu un ziņojumam sekojušo Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska atstādināšanu uz dienesta pārbaudes laiku.

Opozīcijas partijas "Latvijas attīstībai" politiķis, bijušais valsts sekretārs un ministrs Juris Pūce norāda, kas, viņaprāt, visvairāk raksturo Kariņu.

Ziniet, kas visvairāk raksturo mūsu izbijušo premjeru? Valsts kontroles nupat teiktais - Ministru prezidents, viņa biroja vadītājs un Valsts kancelejas vadība rāda viens uz otru ar pirkstu, kurš ir vainīgais.

— Juris Pūce (@pucej) April 10, 2024

Opozīcijas partijas "Latvijas attīstībai" politiķis, bijušais ministrs Vjačeslavs Dombrovskis norāda, par ko pēc būtības vēsta šis gadījums.

Kariņš 2019.gadā: “Naudas tik daudz kā nekad nav bijis”. Lidojumu skandāla kājas aug tieši no šīs mentalitātes. Un tas nav tikai vienas amatpersonas stāsts. Šīs ir stāsts par veselas partijas pašapmierinātību un atrautību no Latvijas realitātes.

— Vj.Dombrovskis (@VjDombrovskis) April 10, 2024

Bijusī ministre Ilze Viņķele izsaka savu nožēlu, ka politiķi savu atbildību noveļ uz ierēdņiem.

Kariņa lidojumu lielàkais ļaunums un ietekme nākotnē - kārtèjais, nu jau MP līmeņa sitiens pa civildienestu, skaidri politiskus lēmumums, savu ādu glābjot, pārveļot uz ierēdņiem. Jauns grieziens birokratizācijas/nodrošināšanās spirālē.

— Ilze Viņķele (@Vinkele) April 10, 2024

Savs redzējums ir Latvijas Radio žurnālistam Aidim Tomsonam.

Man liekas, ka ir sākusies uzmešana. Valsts kanceleja saka, ka lidojumus pasūtīja premjera birojs, viņiem tikai nācās izpildīt. Premjere pēc brīža atstādina VK vadītāju. Interesanti, kas būs tālāk?

— Aidis (@tomsons) April 10, 2024

Žurnālists Raivis Spalvēns atzīstas, par ko viņam ir šoks.

Sākumā šķita, ka šis keiss noplaks, tam nav potenciāla, tomēr pēc revīzijas ir zināms šoks - iesaistītie viens uz otru rāda ar pirkstu; lidostas VIPzonā iztērē 22 štukas; komandējumu piemaksas max apmērā. Lūk, grafiski attēlota atrautība no realitātes: https://t.co/H8Q0bf81jl

— raivis_spalvens (@Raivis_Spalvens) April 10, 2024

Valsts kontroles Politiku plānošanas projektu un analīzes procesu vadītājs Valērijs Stūris norāda uz ļoti nopietnu sistēmisku problēmu.

Tas ko revīzijas kontekstā vajadzētu aizdomāties - Valsts kancelejas nolikumā ir MP birojs ar savu reglamentu, uzdevumiem, bet nozaru ministriju nolikumos nav minēti ministru biroji, kaut gan tie tiek attēloti struktūrā. Nedod die's kāda horizontāla revīzija šajā jomā ;-)

— Valerijs Sturis (@valerijssturis) April 10, 2024

Prāts uz jokiem nesas žurnālistei Madarai Fridrihsonei.

Nez, ko vēlējās pateikt ģenerālprokurors, Kariņa lidojumu izvērtēšanai veltītajā preses konferencē sakot: "Ja vien persona ir pieskaitāma, tai ir jāsaprot..."

— Madara Fridrihsone (@MFridrihsone) April 10, 2024

Lakonisks ir žurnālists Māris Antonevičs.

Gribēja būt pie Eiropas galda, nonāca uz Ģenerālprokurora galda.

“Stukāns: Kriminālprocesā vērtēs Kariņa, Ministru prezidenta biroja, Valsts Kancelejas amatpersonu un tūrisma aģentūras darbības.” (LETA) pic.twitter.com/AfTHtexqtY— Māris Antonevičs (@marisons) April 10, 2024
Jaunākā informācija par VK konstatēto Kariņa specreisu revīzijā šeit