Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Pusgadu pēc kļūšanas par Saeimas priekšsēdētāju Mieriņa nosauc, viņasprāt, lielāko sasniegumu šajā amatā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Pēc pusgada Saeimas priekšsēdētājas amatā Daiga Mieriņa (ZZS) lielāko savu ieguldījumu saskata birokrātijas mazināšanā, atbalsta veicināšanā Ukrainai un pilsoniskās sabiedrības iesaistē valsts pārvaldē.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas priekšsēdētājas birojā, Mieriņas ieskatā aizvadītie seši mēneši parlamenta priekšsēdētājas amatā ir bijuši aktīvi un darba piepildīti. "Šajā periodā galvenais uzsvars tika likts uz birokrātijas mazināšanas procesiem, ārpolitikas aktualitātēm, galvenokārt atbalsta un palīdzības veicināšanai Ukrainai, pilsoniskās sabiedrības iesaisti valsts pārvaldē un sadarbības veicināšanu ar reģionālajiem medijiem," paudusi Mieriņa, uzsverot arī koalīcijas sadarbības spējas, kas, viņasprāt, veicinājušas sarežģītu lēmumu izsvērtāku un pārdomātu pieņemšanu.

Saeimas priekšsēdētāja domā, ka ticis aktīvi strādāts pie vairākām likumdošanas iniciatīvām saistībā ar izglītību, birokrātiskā sloga mazināšanu un atbalstu Ukrainai.

"Izglītības nozarē esam sagatavojuši priekšlikumus, kas paredz programmas "Skola soma" tuvināšanu zinātnei jeb STEM mācīšanas metodei, kas paredz inženierzinātņu, matemātikas, tehnoloģiju un mākslas integrēšanu izglītības procesos. Lai mazinātu birokrātisko slogu būvniecībā, šobrīd sadarbībā ar atbildīgajām ministrijām un uzņēmējiem sagatavoti priekšlikumi izmaiņām, kas paredz atteikšanos no kadastrālās uzmērīšanas lietām. Aizvien esam līderi palīdzības sniegšanā Ukrainai, tāpēc jau drīzumā stāsies spēkā normatīvi, kas paredz, ka paaugstinātā NĪN likmes daļa, kas tiks iekasēta no sankcijām pakļautajiem īpašumiem, tiks novirzīta Ukrainas un tās civiliedzīvotāju atbalstam," klāstīja Mieriņa.

Oktobra beigās Rīgā notiks Krimas platformas parlamentārais samits, kas norisināsies trešo reizi un pulcēs Eiropas un pasaules spīkerus. Saeimas priekšsēdētāja pauž pagodinājumu par Ukrainas aicinājumu organizēt Krimas platformas samitu Rīgā.

"Samita mērķis ir vērst starptautiskās sabiedrības uzmanību uz Krievijas pastrādātajiem noziegumiem un to globālo ietekmi. Pateicoties neatlaidīgam darbam ārpolitikā - vizītēm ASV, Kanādā un Ukrainā, kas veicinājušas starpvalstu attiecības, mēs tiekam uzskatīti par nopietniem sadarbības partneriem, kuru viedoklī ieklausās," norāda Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja kā vienu no savām prioritātēm, uzsākot pienākumu pildīšanu, izvirzījusi ciešāku sadarbību ar reģionālajiem medijiem un pilsoniskās sabiedrības iesaisti valsts pārvaldē. Reizi ceturksnī Mieriņa tiekas ar reģionālo mediju pārstāvjiem.

Nesen apstiprināta jauna deklarācija par pilsoniskās sabiedrības un Saeimas sadarbību, jo iepriekšējā deklarācija bija novecojusi un to bija nepieciešams pilnveidot. Deklarācija paredz ciešāku sadarbību ar nevalstisko sektoru un pilsoniskās sabiedrības aktīvu iesaisti demokrātijas procesos un sev svarīgu lēmumu pieņemšanā. Savukārt Starptautiskajā Nevalstisko organizāciju dienā Saeimā norisinājās komisiju atvērto durvju diena, kas vienkopus pulcēja vairākus desmitus NVO pārstāvju. Kā norāda Mieriņa, aizsākta tradīcija, kura noteikti tiks turpināta.

Saeimas priekšsēdētāja akcentē, ka regulāri dodas reģionālajās vizītēs. "Mums, politiķiem, nepieciešams būt tuvāk tautai, tikai tā varam vairot iedzīvotāju uzticību demokrātijas procesiem. Reģionālajās vizītēs regulāri tiekos ar vietējo kopienu pārstāvjiem, skolēniem, studentiem un pensionāriem. Tāpat cenšos apmeklēt valstiski svarīgus un stratēģiskus objektus. Tikai tiekoties ar cilvēkiem un tos uzklausot, iespējams sadzirdēt patiesās problēmas un vajadzības," uzsver Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja uzskata, ka paveikts daudz, tomēr priekšā vēl gana darāmā, tajā skaitā skolu tīkla reformas pilnveidošana un apstiprināšana, kā arī veselības sistēmas reforma. Patlaban uzsākts darbs pie 2025. gada budžeta, kuru Saeimā plānots izskatīt šā gada beigās.