Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Skandāls Igaunijas politikā: Atklātībā nākot iespējamiem likuma pārkāpumiem demisionē tieslietu ministrs

© EPA/Scanpix/Leta

Igaunijas tieslietu ministrs Kalle Lānets atkāpies no amata pēc mediju ziņotā, ka valsts viņam kompensējusi īres maksu par dzīvokli, kuru viņš īrējis no padēla, un tas varētu būt pretkorupcijas likuma pārkāpums. 

Laikraksts "Eesti Ekspress" sestdien vēstīja, ka Lānets, gan būdams tieslietu ministrs, gan iepriekš aizsardzības ministra amatā par valsts naudu īrējis sava padēla dzīvokli Tallinā.

Valsts kompensējusi viņa īres rēķinus kopsummā vairāk par 12 000 eiro.

Centrālā kriminālpolicija izmeklē, vai Lānets ir pārkāpis pretkorupcijas likumu.

"Korupcijas novēršanas likums noteic, ka amatpersonai ir aizliegts pieņemt lēmumu vai rīkoties ar viņu saistītas personas labā. Ministrs ir amatpersona, ministra sievas dēls ir saistīta persona saskaņā ar pretkorupcijas likumu, Un šajā gadījumā tiešām var būt tā, ka šeit ir kāds darbības ierobežojuma pārkāpums," Igaunijas sabiedriskajai televīzijai sacīja Centrālās kriminālpolicijas pretkorupcijas biroja vadītājs Aivars Seps.

"Mēs pārbaudām plašsaziņas līdzekļos paustos apgalvojumus, un, ja tie apstiprināsies, ir pamats uzsākt pārkāpuma lietu," piebilda Seps.

Lānets sestdien paziņoja par demisiju pēc sarunas ar premjerministri Kaju Kallasu, kas vada Reformu partiju, kuras biedrs viņš ir.

"Lai nodrošinātu tiesisko skaidrību un darba mieru valdībā, es šodien nolēmu, ka nepalikšu tieslietu ministra amatā," norādīja Lānets.

Viņš turpinās pildīt tieslietu ministra pienākumus līdz jauna ministra iecelšanai.

Kallasa uzsvēra, ka "Lāneta lēmums atkāpties no tieslietu ministra amata ir pareizs pašreizējā situācijā", kā arī pateicās viņam par paveikto ministra amatā.

Lānets bija tieslietu ministrs kopš 2023.gada aprīļa. No 2021.gada janvāra līdz 2022.gada jūlijam viņš bija aizsardzības ministrs.