Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

VIDEO. Skolēnu sarīkotajā EP deputātu kandidātu zināšanu pārbaudē puse izgāžas

© Ekrānuzņēmums

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni klātienē tikās ar Eiropas Parlamenta deputātu kandidātiem - Rihardu Kolu (NA), Ivaru Ījabu (LA), Tāli Linkaiti (JKP), Aināru Šleseru (LPV), Inesi Āboliņu (ZZS), Justīni Panteļējevu (P), Reini Pozņaku (AS) un Krišjāni Kariņu (JV).

Diskusijas laikā EP deputātu kandidātiem tika uzdots jautājums, cik gara ir hipotenūza, ja taisneņķa trijsturī viena katete ir 3 cm gara, otra - 4 cm gara. Iespējamie atbilžu varianti - 4cm, 5cm, 20 cm. Šis uzdevums, ko spēj atrisināt skolēni, daļai EP deputātu sagādāja grūtības.

"EP deputātu kandidāti nezina, kas ir taisnleņķa trīsstūris… Piedāvātās atbildes ir tādas, kuras neprasa zināt Pitagora teorēmu, bet vienkārši spēt iztēloties trīsstūri. Hipotenūza garāka par kateti, bet ne jau vairāk nekā 6 reizes," mirkoblogošanas vietnē "X" raksta bijušais zemkopības ministrs Didzis Šmits.

Sociālās vietnes "X" lietotāju domas par to, vai EP deputātam būtu jāprot pareizi atbildēt uz šo jautājumu, dalījās:

Mārtiņš Ketners: "Nupat kaut kur lasīju labu rakstu par to, ka cilvēks mēneša laikā aizmirst 90% informācijas. Taisnleņķa trijstūris trenē smadzeņu struktūru. Bet sagaidīt, ka trīs dzīves pēc vidusskolas atmiņā paliks viss skolā mācītias, ir mazliet nepareizi. Cilvēka smadzenes gluži vienkārši tā nestrādā".
Gints Kalniņš: "Šai gadījumā jāatceras nebija nekas. Bija kripata jāpadomā. Nedomāja".
Guntars Vītols: "Šis uzdevums pat neprasa matemātiku, formulas - pat elementārā līmenī. Atbildes ir dotas, divas no tām ir izslēdzamas arī ar vizuālo domāšanu. Šī cilvēka vadībā valdība aizņēmās un izpļekarēja virs 5 miljardiem. Man nav grūti to pieņemt. Pieņemt to ir neiespējami".
Liāna Langa: "Ir pilnīgi bezjēdzīgi - kā 1. ģimnāzijā - eksaminēt EP deputātu kandidātus par hipotenūzu un tamlīdzīgām lietām, lai tīši iegāztu. Šāda ķēmošanās jāizbeidz. Neviens deputāts nav enciklopēdija ar perfektu atmiņas cieto disku. EP deputāti piedalās likumdošanas procesā pēc labākās sirdsapziņas, iedziļinoties un izpētot katru apskatāmo likuma iniciatīvu tāpat kā Latvijas un citos parlamentos".
Māris Kurpnieks: "Šeit gan nepiekritīšu. Nespēja atrisināt šādu uzdevumu liecina lar loģikas trūkumu, to var “uzzīmēt” galvā un nevajag nekādas formulas pat zināt."
Mārtiņš Šaško: "Pat ļoti vērtīgi! Es nevēlētos, lai mani pārstāv deputāts bez zināšanām, loģikas vai iztēles. Vai vēl sliktāk - bez visām trim īpašībām kopā".