Aptauja: Igaunijā samazinās sabiedrības uzticība premjerei Kallasai

© Reuters/Scanpix/Leta

Igaunijas sabiedrība arvien mazāk uzticas premjerministrei Kajai Kallasai, bet no valdības ministriem vislielākā uzticība ir aizsardzības ministram Hanno Pevkuram, liecina jaunākās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

No ministriem vispopulārākais ir Pevkurs no Reformu partijas, kuram uzticas 35% sabiedrības, izglītības un zinātnes ministres Kristīnas Kallasas no partijas "Igaunija 200" reitings ir 28%, kamēr iekšlietu ministram, Sociāldemokrātiskās partijas līderim Lauri Lēnemetsam uzticas 25% respondentu un veselības ministrei sociāldemokrātei Rīnai Sikutai - 24%.

Kultūras ministrei Heidi Purgai no Reformu partijas uzticas 23% respondentu, bet gan tieslietu ministra reformista Kalles Lāneta, gan klimata ministra reformista Kristena Mihala reitings ir 22%, savukārt ārlietu ministru, partijas "Igaunija 200" līderi Margusu Cahknu atbalsta 21% aptaujāto.

Premjerministrei, Reformu partijas līderei Kallasai šomēnes uzticas 19% respondentu, bet zemāks popularitātes reitings ir vides ministram sociāldemokrātam Madisam Kallasam un sociālās aizsardzības ministrei reformistei Signei Rīsalo, kuriem atbalsts sabiedrībā ir attiecīgi 15% un 14%.

No valdības ministriem vismazāk sabiedrība uzticas ekonomikas un informācijas tehnoloģiju ministram Tītam Rīsalo no partijas Igaunija 200" un finanšu ministram reformistam Martam Verklaevam, kuru reitings ir attiecīgi 10% un 9%.

No visiem Igaunijas politiķiem vispopulārākais ir prezidents Alars Kariss, kuram uzticas 61% sabiedrības.

Kā liecina pētījumu kompānijas "Kantar Emor" jaunākās aptaujas dati, februārī pieaugusi sabiedrības uzticēšanās Mihalam, Pevkuram, Lēnemetsam un Purgai.

Savukārt sabiedrības uzticēšanās premjerei Kallasai ir samazinājusies, kas varētu būt skaidrojams ar viņas publisko konfliktu ar kādreizējo ilggadējo Reformu partijas līderi, agrāko premjerministru un Eiropas Parlamenta deputātu Andrusu Ansipu, kurš ir kritizējis savas partijas līderi Kallasu, bet premjerministre ir aicinājusi pieredzējušo politiķi nekandidēt šovasar gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

"Kantar Emor" 7.-14.februārī tiešsaistē aptaujāja 1234 vismaz 16 gadu vecumu sasniegušus Igaunijas iedzīvotājus. Aptaujas dalībniekiem tiek piedāvāts saraksts ar politiķiem un lūgts atzīmēt, cik lielā mērā viņi uzticas konkrētajam politiķim.