Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Politika

"Apvienotais saraksts" sarunā ar prezidentu kritizē valdošo koalīciju

© MN

Opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" Saeimas deputāti šodien sarunā ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču veltījuši kritiku valdošās koalīcijas darbam, īpaši problēmas saskatot ministru darbā enerģētikas, izglītības un satiksmes jomā.

AS līderi Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars un Saeimas deputāts Edvards Smiltēns aģentūrai LETA pēc tikšanās stāstīja, ka AS politiķi vaicājuši Valsts prezidentam, kā viņš vērtē klimata un enerģētikas ministra Kaspara Melņa (ZZS) darbību. AS uzskata, ka TEC-2 energobloka remonta jautājums parādījis, ka Melnis neesot nodrošinājis gatavību augstam energoresursu patēriņam apkures sezonā.

Tāpat AS jautājuši Rinkēvičam par vērtējumu "valdības plānotajai vidusskolu slēgšanai", kā arī par ģimnāziju līmenī celtajiem "trauksmes zvaniem" saistībā ar STEM priekšmetu apguvi. "Apvienotā saraksta" skatījumā, skolu tīklā nevar "pēc ekseļa tabulas visiem griezt galvas nost", jo katrā novadā jāīsteno individuāla pieeja.

Smiltēns vērtēja, ka gan par skolu, gan pasta nodaļu iespējamo slēgšanu reģionos valdība un koalīcija raidot ļoti negatīvus signālus. Valdībai jāsniedz skaidrs redzējums, kādi pakalpojumi tiek nodrošināti visā Latvijā, arī reģionos dzīvojošajiem, uzsvēra Smiltēns. Politiķis pauda, ka iedzīvotāji maksājot nodokļus par attiecīgo pakalpojumu saņemšanu.

Opozīcijas politiķis, kura pārstāvētā partija vēl nesen vadīja Iekšlietu ministriju, arī kritizēja "nepieņemami zemo atalgojuma līmeni policistiem, robežsargiem, un ugunsdzēsējiem", taču pašlaik no koalīcijas neesot redzamas darbības, lai pildītu solīto par virzību uz lielāku atalgojuma palielināšanu no nākamā gada.

Tavars norādīja, ka tāpat sarunā tika vaicāts Rinkēviča vērtējams tam, ka ārlietu, satiksmes un zemkopības ministri "muļļājas", joprojām neaizliedzot graudu importu no Krievijas.

Tāpat sarunā esot pārrunāts, ka būtu jāprasa atbildība par "Rail Baltica" īstenošanas gaidāmo sadārdzināšanos "kosmiskā apjomā", turklāt paša projekta īstenošana var būt apdraudēta.

Par ministru vērtēšanu Rinkēvičs neesot sniedza savu redzējumu, reizē sarunā saklausīts, ka no Valsts prezidenta neesot bijusi "sajūsma" par izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) darbu, apgalvoja AS frakcijas vadītājs.

Smiltēns no savas puses akcentēja nepieciešamos uzlabojumus civilās aizsardzības jomā.

Kā ziņots, Valsts prezidents Rinkēvičs gada sākumā sācis individuālas tikšanās ar Saeimas frakcijām.