Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Ministru kabinets apstiprina Valdības rīcības plānu [papildināts 17:48]

© Dmitrijs Suļžics/MN

Otrdien, 16.janvārī, Ministru kabinets apstiprināja Evikas Siliņas vadītās valdības rīcības plānu, kas ietver konkrētus pasākumus un sasniedzamos rezultātus šīs valdības darbības prioritātēs - latviska, labklājīga, droša un iekļaujoša Latvija, kura ilgtspējīgi attīstīsies demogrāfisko, klimata, tehnoloģiju un digitālo pārmaiņu laikā, informē Kristīne Zvejsalniece, Komunikācijas departamenta konsultante.

Dokumentā definēti 269 pasākumi, ar kuriem valdība konkretizē deklarācijā izteiktos 40 punktus. Visvairāk rīcības plānā akcentēta labklājības un ekonomiskās attīstības veicināšana, šim mērķim paredzot 130 pasākumus. Drošības sadaļā izstrādāti 57 pasākumi, bet latviskai un iekļaujošai Latvijai paredzēti 82 pasākumi.

Siliņa pauda, ka plāns esot izstrādāts, vadoties arī pēc Nacionālā attīstības plāna. Tāpat ministri centušies nedublēt pasākumus ar tiem uzdevumiem, kas ministrijām jau ir uzdoti un jāizpilda jebkurā gadījumā.

Ministri vienojās, ka līdz šā gada 15.aprīlim un turpmāk katru gadu līdz 1.februārim un 1.augustam ministrijām Pārresoru koordinācijas centrā būs jāiesniedz pārskats par valdības rīcības plānā iekļauto pasākumu izpildi. Siliņa sacīja, ka atskaite netiks pieņemta "ķeksīša pēc", bet ministrijām būs jāatskaitās pēc būtības.

Valdības rīcības plāns ir jāizstrādā trīs mēnešu laikā pēc valdības apstiprināšanas. Siliņa, komentējot to, kāpēc valdībai nav izdevies iekļauties termiņā, medijiem sacīja, ka bijuši "situācijas ķīlnieki", jo daudzi darbi notika vienlaikus, bet valdība vēlējās sagatavot kvalitatīvu dokumentu.

"Reizē bija jāveido arī budžets. Mums bija jāiziet saskaņošanas process. Tas prasa laiku. Vēl bija svarīgi, ka es pati veicu pārrunas ar katru ministru un valsts sekretāriem, lai saprastu, kas ministrijām jāmaina savā politikā. Bija patīkami redzēt, kādas izmaiņas sekoja pēc pārrunām. Svarīgāk ir panākt kvalitatīvu rezultātu nevis formāli izpildīt likuma prasības," uzskata Siliņa.

Valdības rīcības plāna projekts ir izstrādāts, nozaru ministrijām sadarbojoties ar sociālajiem partneriem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem. Atskaitīšanās par valdības rīcības plānu notiek divas reizes gadā. Informācija par tā izpildes rezultātiem atradīsies Ministru kabineta tīmekļa vietnē. Tāpat par plāna izpildi Ministru prezidente reizi gadā informē, sniedzot ikgadējo ziņojumu Saeimā.