Atvieglotas prasības uzņēmumiem, kuri iegūst proteīnu no lauksaimniecības kukaiņiem

© Ģirts Ozoliņš/MN

Valdība otrdien apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus, kas paredz atvieglot nosacījumus dzīvnieku barības ražotājiem, kuri audzē un pavairo olbaltumvielu ieguvei paredzētus lauksaimniecības kukaiņus, aģentūru LETA informēja ZM.

Ministrija skaidro, ka uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar kukaiņu pavairošanu, audzēšanu un nogalināšanu, lai iegūtu dzīvnieku barībā izmantojamo proteīnu, līdz šim bija jāiziet atzīšanas process Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Šī prasība pēc noteikumu stāšanās spēkā vairs nebūs jāpilda.

Tā vietā turpmāk kukaiņu turēšana, audzēšana, pavairošana dzīvnieku barībā izmantojama proteīna ieguvei būs jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā.

Savukārt atzīšanas process PVD būs jāveic tikai tiem uzņēmumiem, kuri veic šādu kukaiņu pārstrādi un izmanto kukaiņu proteīnu dzīvnieku barības izgatavošanā.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais