Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika

Uldis Augulis: Būtiski ne tikai veicināt dzimstību, bet arī rūpēties par reproduktīvā vecumā esošiem Latvijas iedzīvotājiem

© MN

Aptaujāto esošo un topošo ģimeņu materiālais nodrošinājums nav vienīgais noteicošais faktors, kas var ietekmēt lēmumu par bērna ienākšanu ģimenē. Kā būtiskākie faktori te tiek minēta ekonomiskā stabilitāte un drošības sajūta, kas saistīta ar abu vecāku nodarbinātības situāciju un iespēju saskaņot ģimenes un darba dzīvi. Pētījumos par šo tematu aptaujātie runā arī par partnerattiecību stabilitāti, iepriekšējās grūtniecības, dzemdību un bērnu audzināšanas pieredzi, ziņo Egils Zariņš, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists.

Šādi secinājumi izskanēja otrdien, 16. janvārī, notikušajā Stratēģiskās vadības tematiskajā komitejā, kas bija veltīta demogrāfijas jautājumiem.

Labklājības ministrs Uldis Augulis sēdē uzsvēra, ka demogrāfiskās situācijas uzlabošanās ir saistīta ne tikai ar dzimstības pieaugumu un atbalstu ģimenēm ar bērniem, bet arī ar priekšlaicīgas mirstības un migrācijas jautājumiem.

Būtiski ne tikai veicināt dzimstību, bet arī rūpēties par reproduktīvā vecumā esošiem Latvijas iedzīvotājiem, lai veicinātu veselības uzlabošanos, dzīves kvalitāti, veiksmīgu iekļaušanos darba tirgū, kā arī saņemt pakalpojumus bērnu un vecāku aprūpei,

sacīja Uldis Augulis.

Ministrs arī norādīja, ka Labklājības ministrija gatavo priekšlikumus papildu finansējuma pieprasījumam 2025. un 2026. gadam pabalstu paaugstināšanai, kas vērsti uz ģimenēm ar bērniem. Labklājības ministrija šos priekšlikumus gatavo uzklausot dažādu NVO priekšlikumus arī par citām jomām, ar kuriem tiks iepazīstinātas arī pārējās ministrijas.

Stratēģiskās vadības tematiskā komiteja izveidota 2023. gada nogalē un to vada Ministru prezidente, lai koordinētu un pārraudzītu Ministru kabineta deklarācijas izpildi un mērķu sasniegšanu, kā arī noteiktu politikas virzienus citām MK tematiskajām komitejām.