Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem KNAB sodīs bargi

© F64

1.janvārī stājās spēkā vairākas būtiskas izmaiņas Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas tostarp salāgo sodu piemērošanas politiku par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem neatkarīgi no vides, kurā pieļauts pārkāpums, informē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Izmaiņas paredz, ka juridiskajām personām, t.sk. politiskajām partijām, par priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības pārkāpšanu vai noteikto ierobežojumu neievērošanu publiskajās vietās, preses izdevumos, kā arī sociālajos tīklos un citviet internetā maksimālais piemērojamais naudas sods būs 7 100 eiro.

Vienlaikus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atgādina, ka turpmāk politiskajām organizācijām un ar tām nesaistītām personām jāņem vērā, ka apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, publiskās vietās, preses izdevumos, kā arī sociālajos tīklos un citviet internetā varēs veikt tikai Latvijas valsts oficiālajā valodā vai citā Eiropas Savienības oficiālajā valodā. Valsts valodas lietojuma uzraudzību priekšvēlēšanu periodā veiks Valsts valodas centrs.

Ja Valsts valodas centrs konstatēs, ka apmaksātas priekšvēlēšanu aģitācijas laikā aģitācija īstenota, neievērojot valodas lietošanas noteikumus, KNAB priekšnieks būs tiesīgs uzdot aģitācijas veicējam iemaksāt pretlikumīgi izlietotos finanšu līdzekļus valsts budžetā. Šajā gadījumā par aģitācijas veicēju uzskatāma persona, kura nav saistīta ar politiskajām organizācijām.

KNAB norāda, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms šogad plānotajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām sāksies 10.februārī un ilgs līdz vēlēšanu dienai - 8.jūnijam.