Saeimas juristi aicina pamatot biedrībām paredzēto ierobežojumu samērīgumu

© Kaspars Krafts/MN

Saeimas Juridiskais birojs aicina grozījumu Biedrību un nodibinājumu likumā autorus pamatot biedrībām paredzēto ierobežojumu samērīgumu.

Likumprojektā paredzēts liegt biedrībām un nodibinājumiem paust tādu viedokli vai veikt tādas darbības, kas var tikt kvalificētas kā vērstas arī pret citu valstu neatkarību, teritoriālo nedalāmību un suverenitāti. Attiecīgos grozījumus virzījusi Tieslietu ministrija (TM).

Kā norāda parlamenta juristi, minētās likumprojekta normas skars ne tikai valstis, kuru neatkarības, teritoriālās nedalāmības un suverenitātes saglabāšana hipotētiski ir Latvijas interesēs, bet neierobežotu valstu loku.

Juridiskajā birojā vērš Saeimā par likumprojekta skatīšanu atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas uzmanību uz to, ka minētais ierobežojums skar Satversmes ietvertās pamattiesības un brīvības - vārda brīvība un biedrošanās brīvība -, kas var tikt ierobežotas tikai Satversmes 116. pantā minētajos gadījumos - lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību.

"Līdz ar to aicinām likumprojekta autorus pamatot to, vai šādam ierobežojumam ir leģitīms mērķis, vai tas ar likumprojektā paredzēto ierobežojumu tiks sasniegts un vai šāds ierobežojums ir samērīgs," teikts Juridiskā biroja vēstulē komisijai.

Tā kā Satversmes 116.pantā paredzētie ierobežojumi paši par sevi nav vērsti uz citu valstu neatkarības, teritoriālās nedalāmības un suverenitātes aizstāvēšanu, ciktāl netiek aizskartas Latvijas valsts intereses, likumprojekta autori lūgti precizēt, kurš no Satversmes 116. pantā minētajiem ierobežojumiem attiecīgajās tiesību normās tiek konkretizēts.

Tikmēr TM iesniegtā likumprojekta anotācijā iepriekš skaidrots, ka izmaiņas jāveic, ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju, kad Krievija īsteno karadarbību pret Ukrainu. Ministrija arī sniegusi sīkāku skaidrojumu, vērtējot šo normu atbilstību biedrošanās brīvībai, kas tagad minēta arī pēc likumprojekta iesniegšanas sagatavotajā Juridiskā biroja atzinumā.

Politika

Krievijas troļļu ferma ir radījusi un izplatījusi nepatiesu apgalvojumu, ka viceprezidente Kamala Herisa 2011. gada jūnijā bija iesaistīta ceļu satiksmes negadījumā, kura rezultātā tika paralizēta 13 gadus veca meitene, atsaucoties uz “Microsoft” paziņojumu, vēsta raidsabiedrība “CBS News”.

Svarīgākais