Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika

VIDEO. Petraviča parāda budžeta izskatīšanas laikā Saeimā notiekošo, kad TV kameras jau izslēgtas

© Ekrānuzņēmums

Saeimas deputāte, bijusī labklājības ministre Ramona Petraviča mikroblogošanas vietnē "X" dalījusies ar novērojumu, kas notika Saeimā laikā, kad vakarā turpinājās nākamā gada budžeta izskatīšana, bet TV ļaudis jau bija devušies prom.

"Kas notiek budžeta pieņemšanas vakarā, kad televīzijas kameras ir devušās prom. Arogance, neiecietība, nievājošas piezīmes debatēs par pensijām un uzturlīdzekļiem," raksta R. Petraviča.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Saeima budžeta projektu un 19 to pavadošos likumus skatīja nepilnas trīs dienas, debatēm ar pārtraukumiem kopumā veltot aptuveni 27 stundas. Budžeta izskatīšana ieilga, jo politiķi bija apņēmušies to neskatīt pa naktīm. Salīdzinoši 2023.gada budžets tika pieņemts martā pēc aptuveni diennakti ilgas nepārtrauktas sēdes, par to saņemot kritiku par neauglīgu darbu.

Savukārt, piemēram, 2022.gada budžeta pieņemšana, kas 2021.gadā Covid-19 pandēmijas laikā notika e-Saeimas platformā, kopā ar pārtraukumiem, bet nerēķinot brīvdienas, prasīja 51 stundu. Ieskaitot brīvdienas, darbs pie budžeta tolaik ritēja no 15.novembra līdz 23.novembrim.

Tikmēr 2021.gada budžeta un to pavadošo likumprojektu izskatīšana Saeimai 2020.gadā prasījusi vēsturiski ilgāko laiku, kopumā šim procesam atvēlot gandrīz 78 stundas, ieskaitot pārtraukumus. Tāpat kā budžets 2022.gadam, arī šis budžets tika pieņemts e-Saeimas sistēmā.

2024.gada valsts budžetā konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti nepilni 14,5 miljardi eiro, izdevumi - nedaudz virs 16,2 miljardi eiro, bet vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 2,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Par budžetu nobalsoja 52 deputāti, pret bija 27.