Rajevskis: Deputātu gatavība pie budžeta pieņemšanas strādāt arī sestdienā ir labs paraugs sabiedrībai

© Oksana Džadana/MN

2024.gada valsts budžeta pieņemšana bez liekām problēmām apstiprina iepriekš izteiktās prognozes par stabilu koalīciju, kas spēju vienoties par finanšu jautājumiem, aģentūrai LETA pauda politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Viņš pozitīvi novērtēja to, ka koalīcija atbalstīja dažus opozīcijas priekšlikumus nepilnu 100 000 eiro vērtībā dažām vajadzībām veselības aprūpē. Šāds simbolisks žests parāda, ka starp valdību veidojošajiem politiķiem, no vienas puses, un opozīciju, no otras puses, nav vienmēr jābūt "dzelzs līnijai", bet ir iespējams sadarboties šādā ierobežotā apmēra, norādīja politologs.

Vaicāts par to, ka šoreiz uz budžeta otro lasījumu nebija koalīcijas deputātu "kvotu" jeb priekšlikumu kādām papildu iecerēm, Rajevskis pauda pārliecību, ka partiju un deputātu intereses tikušas ņemtas vērā un iekļautas budžetā jau valdības līmenī. Politologs norādīja, ka politiķu interešu iestrādāšana budžetā jau izpildvaras līmenī ir saprotama no tāda viedokļa, ka ievēlētajiem deputātiem ir jāparāda saviem vēlētājiem, kāpēc viņi atrodas parlamentā.

Lai gan saprotams, ka valdības partiju deputāti negribēja, ka debates ieilgst ilgāk par trīs dienām, tomēr eksperts kritiski izteicās par koalīcijas lēmumu ierobežot debašu laiku.

Reizē politologs piebilda, ka deputātu gatavība pie budžeta pieņemšanas strādāt arī sestdienā ir labs paraugs sabiedrībai. To viņš sacīja kontekstā ar parlamentāriešu lēmumu nestrādāt pa nakti, jo šajā diennakts laikā ir risks, ka var kristies debašu kvalitāte.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma 2024.gada valsts budžetu, kurā konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti nepilni 14,5 miljardi eiro, izdevumi - nedaudz virs 16,2 miljardiem eiro, bet vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 2,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Par budžetu nobalsoja 52 deputāti, pret bija 27.

Saeima budžeta projektu un 19 to pavadošos likumus skatīja nepilnas trīs dienas, debatēm ar pārtraukumiem kopumā veltot aptuveni 27 stundas. Budžeta izskatīšana ieilga, jo politiķi bija apņēmušies to neskatīt pa naktīm.

Politika

Francijas prezidents Emanuels Makrons, kuram svētdien notikusī parlamenta vēlēšanu otrā kārta nesusi nu jau kārtējo pazemojošo sakāvi, cenšoties saglabāt valsts stabilitāti un starptautisko uzticamību, pirmdien atteicies pieņemt premjerministra Gabriela Atāla demisiju.

Svarīgākais