Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Tavars: AS vērtējumā 2024.gada budžets nav taisnīgs

© Ģirts Ozoliņš/MN

"Apvienotā saraksta" (AS) vērtējumā koalīcijas virzītais valsts 2024.gada budžeta projekts nav taisnīgs, tajā aizmirstot tūkstošiem cilvēku vajadzības, šodien budžeta debatēs sacīja AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Tavars uzskatīja vairākas problēmas, ko AS konstatējis nākamā gada budžeta projektā, tajā skaitā, ceļi tikšot remontēti par vienu trešdaļu mazākā apjomā, situācija kultūras jomā kļūšot "aizvien skumjāka", kā arī vairāku nozaru darbiniekiem joprojām nav nodrošināts atbilstošs algu pieaugums.

Politiķis uzsvēra, ka AS budžetā virzīja priekšlikumus, lai nodrošinātu finansējumu iekšlietām, tajā skaitā, sociālo garantiju palielināšanai ugunsdzēsējiem, kā arī papildu naudas piešķiršanai reģionālai attīstībai un kultūras darbinieku atbalstam.

Tavars atzīmēja, ka valdības partiju atbalstu nesaņēma arī AS priekšlikumi par samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes noteikšanu medikamentiem, kā arī rosinājums nepieļaut PVN likmes pieaugumu Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem.

AS politiķis kritizēja to, ka koalīcija tik strauji nolēmusi celt dabas resursu nodokli mitrajām salvetēm, kas ir svarīgas bērnu un vecāka gada gājuma cilvēku aprūpē.

Partiju apvienības frakcijas vadītājs arī vērsa uzmanību, ka AS rosināja no budžeta izslēgt plānu tērēt 700 000 eiro Latvijas divdesmitgades Eiropas Savienībā atzīmēšanai.

Izņemot priekšlikumu par 20 000 eiro atbalstu veselības jomā, pārējos AS priekšlikumus budžeta izskatīšanā Saeima noraidīja.

Saeima sestdien, debašu trešajā dienā, tuvojas galīgajam balsojumam par valsts 2024.gada budžetu.