Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

IeM izstrādās jaunu atlīdzības sistēmu izmeklētājiem

© Romāns Kokšarovs/MN

Iekšlietu ministrija (IeM) veido starpinstitūciju darba grupu, lai izstrādātu jaunu atlīdzības sistēmu izmeklēšanas iestāžu izmeklētājiem, nodrošinot, ka līdzīgas kvalifikācijas izmeklētājiem tiek noteikta līdzvērtīga atlīdzība.

Uzdevuma izpildei nepieciešams apzināt veicamos pasākumus, lai ieviestu vienotus nosacījumus izmeklētāju atlīdzības noteikšanai, un izstrādāt veicamo pasākumu plānu, Iekšlietu ministrijas sagatavotajā vēstulē Saeimai norādījis Ministru kabinets.

Tāpat nepieciešams sagatavot normatīvo regulējumu par jaunu atlīdzības sistēmu tiesībaizsardzības iestāžu izmeklētājiem, kas nodrošina vienotus nosacījumus atlīdzības noteikšanai izmeklētājiem.

Vienlaikus tiesībaizsardzības iestādēm plānots piešķirt atbilstošu finansējumu normatīvā regulējuma ieviešanai, nodrošinot, ka līdzīgas kvalifikācijas izmeklētājiem tiek noteikta līdzvērtīga atlīdzība.

Līdz ar to plānots, ka, lai veicinātu līdzvērtīgas un konkurētspējīgas atlīdzības nodrošināšanu izmeklētājiem 2025. un turpmākajos gados, Iekšlietu ministrija virzīs attiecīgu 2025.-2027. gada prioritārā pasākuma pieteikumu.

Nodrošinot vienotus nosacījumus un līdzvērtīgu atlīdzību izmeklētājiem, samazināsies izmeklētāju personālmainība, tai skaitā izmeklēšanas iestāžu savstarpējā konkurence izmeklētāju piesaistē un noturēšanā.

Minētās jomas sakārtošana cieši saistīta ar konsorcija "Iekšējās drošības akadēmija'' pirmā cikla augstākās izglītības programmā ''Pirmstiesas izmeklēšana'' Latvijas Universitātē uzņemto 88 topošo izmeklētāju nākotnes darba vietas izvēli un attiecīgu motivāciju.

Atbilstoši pieņemtajiem lēmumiem par papildu finansējuma piešķiršanu atlīdzības paaugstināšanai amatpersonām būs nepieciešams veikt grozījumus amatpersonu atlīdzību regulējošajos normatīvajos aktos.