Deputāti neatbalsta termiņa pagarināšanu pašvaldības policijas nodrošināšanai pašvaldībās

© Dāvis Ūlands/MN

Šodien Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti neatbalstīja termiņa pagarināšanu pašvaldības policijas un atskurbtuves pakalpojumu nodrošināšanai pašvaldībās.

No 2024.gada 1.janvāra pašvaldībām būs jānodrošina atskurbināšanas pakalpojumu pieejamība un jāizveido pašvaldības policija.

Šodien Saeimas komisijā tika uzklausīts "Reģionālo attīstības centru apvienības" (RACA) direktors Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija"), kurš informēja, ka ir jāpieņem reālā situācija, ka būs pašvaldības, kurās 1.janvārī nebūs pašvaldības policijas un kurās netiek nodrošināts atskurbšanas pakalpojums.

Šo pakalpojumu nodrošināšana neesot iespējama pie pašreizējās budžeta situācijas. Līdz ar to viņš aicināja grozīt likumu un atlikt uz gadu šīs normas izpildi.

Diskusijas rezultātā tika noskaidrots, ka šīs normas nevar izpildīt tikai dažas pašvaldības, līdz ar to deputāti uzskatīja ka nav nepieciešams grozīt likumu.

Komisijas deputāts Māris Sprindžuks (AS) vairākkārt norādīja, ka Latvijā nepiciešams visu pakalpojumu un funkciju audits, kas ļautu izvērtēt cik, kur un kādus pakalpojums varam atļauties.

Viņaprāt, esot jāsaprot, vai Latvija ir tik bagāta, ka var atļauties uzturēt divus paralēlus policijas tīklus, trīs paralēlus ugunsdzēsības dienestu tīklus un paralēlus civilās aizsardzības tīklus.

Viņaprāt, ir nepieciešams pārbūvēt pakalpojumu tīklu, bet to nevar izdarīt, Saeimas komisijā atverot un grozot likumu.

Kā iepriekš norādīja Latvijas Pašvaldību savienība, pašvaldību policiju izveidei nav paredzēts valsts budžeta līdzfinansējums un tas radīšot ievērojamu ietekmi uz pašvaldību budžetu, īpaši tām sešām pašvaldībām, kurās līdz šim nav izveidota sava policija.

Svarīgākais