Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Politika

Smiltēns: Kariņš iegādājies privātās lidmašīnas pakalpojumus nevis 18, bet 37 lidojumiem

© Dmitrijs SUĻŽICS, MN

Saeimas deputāts Edvards Smiltēns vietnē "X" publicējis paziņojumu, ka Krišjānis Kariņš iegādājies privātās lidmašīnas pakalpojumus nevis 18, bet 37 lidojumiem.

"Pēc otrā “Apvienotais Saraksts”Saeimas pieprasījuma ir jau zināms, ka Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība) iegādājies privātās lidmašīnas pakalpojumus nevis 18, bet 37 lidojumiem! Un līdz šim noskaidrotā kopējā privāto lidmašīnu pakalpojumu vērtība pārsniedz 1,36 miljonus eiro. Tātad: Kopumā Krišjānis Kariņš pasūtījis 37 lidojumus ar privātajām lidmašīnām. Kopējā Krišjāņa Kariņa privāto lidmašīnu reisu vērtība ir 1 363 861 EUR. Vienam lidojumam vidēji tērēti 36 861 EUR. Dārgākais lidojums ar privāto lidmašīnu bijis uz Briseli - 63 910 EUR vērtībā. "Jaunā vienotība" joprojām turpina nesniegt precīzas atbildes uz daļu no uzdotajiem jautājumiem un informācijas pieprasījumiem. Atgādinājumam: “Valsts amatpersonas pienākums ir strādāt sabiedrības interesēs, veicināt valsts amatpersonu darbības atklātumu un atbildību sabiedrības priekšā, kā arī sabiedrības uzticēšanos valsts amatpersonu darbībai.” - (Likums Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā) “Valsts amatpersona kā publiska persona rīkojas ar sabiedrības mantu un finanšu līdzekļiem likumīgi un lietderīgi, tas ir tās rīcībai jābūt tādai, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu.” - (Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums - 3.pants 1.daļa 1.punkts)," raksta E. Smiltens.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

K. Kariņš piekrīt kritikai par privāto aviopārvadājumu izmantošanu, taču uzsver, ka, tostarp pateicoties tiem, sarežģītas loģistikas apstākļos viņam bija iespēja maksimāli ātri tikties ar pasaules valstu līderiem un tādējādi stiprināt Latvijas lomu Eiropas Savienībā (ES) un NATO, izriet no Kariņa paziņojuma.