Rēzeknes domes deputāti, kuri neapmeklēja domes sēdes slimības dēļ, vēlāk redzēti publiskos pasākumos

© Kaspars KRAFTS, MN

Nākamnedēļ izšķirsies, vai Rēzeknes dome sanāks uz sēdi un varēs lemt par budžeta jautājumiem. Pilsēta ir bankrota priekšā un šā mēneša sākumā pēc 14 gadu valdīšanas no pienākumu pildīšanas tika atstādināts mērs Aleksandrs Bartaševičs. Viņa partijas biedri sabotē sēdes un vēlas panākt visas domes atlaišanu. Saeima piedāvā citu risinājumu- ka domes sēdes varētu sasaukt mazākums. Un tas nozīmētu, ka Rēzeknē lēmumus varētu pieņemt opozīcijas deputāti, ziņo "Nekā personīga".

Rēzeknes naudas grūtības atklājās jau vasarā, visu izdevumu segšanai trūka 3 miljoni. Lai pārvarētu krīzi, dome piedāvāja atlaist ap 60 strādājošo, tajā skaitā Sociālā dienesta darbiniekus.

Opozīcija aicināja nesamazināt štatus, bet taupīt citur, piemēram, iesaldēt dārgo rekreācijas jeb SPA centra būvniecību. Tomēr tas neizrādījās tik vienkārši. Kaut arī pašvaldības līdzmaksājums šajā projektā pieaudzis divkārt, būvniecību nepabeidzot noteiktajā laikā, proti šogad, dome zaudētu Eiropas fonda līdzekļus.

Rēzeknes dome finanšu ministrijā iesniedza finanšu stabilizācijas plānu, lai varētu izpildīt saistības. Ministrija informē, ka Rēzeknes domes kavētie maksājumi būvniekam šai projektā šobrīd ir nepilni 2 miljoni. (1, 9 miljoni)

Pēc ministrijas aprēķiniem apmēram pusmiljonu dome pašlaik ir parādā arī “Rēzeknes siltumtīkliem”. Šī gada jūnijā deputāti jau veica budžeta grozījumus un apkures parādu segšanai piešķīra vienu miljonu.

Kas notika vasaras mēnešos, kad parāds par siltumu pieauga par vēl pusmiljonu, neizpratnē ir VARAM ministrija.

VIESTURS RAZUMOVSKIS

VARAM Pašvaldību departamenta direktors

Tad jautājums, kas notika vasaras sezonā pa diviem mēnešiem, kad augustā mēs jau runājam par vēl 500 - 600 tūkstoš lieliem parādiem. Tas liecina tikai par šo finanšu plūsmu neskaidrību.

Domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs to skaidro ar “Rēzeknes siltumtīklu” nepareiziem aprēķiniem. Dome, jūnijā piešķirot papildu naudu, neesot zinājusi, ka budžeta iestādes patiesībā ir parādā par apkuri krietni lielāku summu.

ALEKSEJS STECS

Rēzeknes domes priekšsēdētāja p.i. (Kopā Latvijai)

NP: Tas tā normāli, ka var tādās lielās pozīcijās nokļūdīties?

-Tas nav normāli, protams. Bet bija cerības, ka “Rēzeknes siltumtīklu” vadība diezgan raiti strādās attiecībā uz jauno tarifu.

NB:Tad dome nobalsoja par parādu 1 miljona apmērā, nezinot, ka parāds ir vēl lielāks?

-Tajā brīdī nebija informācijas, ka parādsaistības ir lielākas.

Rēzeknes domē valdošais vairākums, kuru pārstāv šī mēneša sākumā no amata atstādinātais mērs Aleksandrs Bartaševičs, nepiekrīt VARAM, ka domē pieļauti apzināti budžeta plānošanas pārkāpumi. Joprojām turpinās Valsts kontroles pārbaude pašvaldībā. Un gada beigās gaidāms revidentu starpziņojums. Bartaševičs apgalvo, ka Jaunā Vienotība politisku iemeslu dēļ gribot novest Rēzekni līdz finanšu krīzei.

Avots : facebook.com

ALEKSANDRS BARTAŠEVIČS

atstādinātais Rēzeknes domes priekšsēdētājs (Kopā Latvijai)

19.septembris

Visas šīs frāzes balstās uz pieņēmumiem.Gribu uzsvērt, ka uz šo brīdi nav Valsts kontroles ziņojums un loģiski, ka nav arī skaidrs, kādi domes lēmumi bija likumīgi, lietderīgi utt.

Tas, ka Rēzeknes pašvaldība var nonākt finanšu grūtībās, bija sagaidāms, uzsver viens no pieciem opozīcijas deputātiem. Juris Guntis Vjakse uzskata, ka domei vaina būtu jāmeklē sevī, nevis ministrijās. Domei ir lielas kredītsaistības.Bartaševiča vairākums neesot rēķinājies ar notikumiem pasaulē un neskatoties uz gaidāmo krīzi, pašvaldība turpinājusi tērēt kā iepriekš.

JURIS GUNTIS VJAKSE

Rēzeknes domes deputāts (NA/LZP/JV/LRA/LP)

Laikam jau šī situācija bija paredzama.

Mēs katrs gribam ar kaut ko atmiņā palikt, un mēs būvējām uz nebēdu. Un mēs aizbūvējāmies. Tā es to uzskatu.

Pašvaldības darbinieki patlaban atalgojumu saņem, taču neizpildītās saistības līdz gada beigām domei sasniegs piecus miljonus, atzīst mēra pienākumu izpildītājs. Finanšu ministrijā uzsver, ka Rēzekne nevar saņemt jaunus kredītus. Pieļaujamā aizņemšanās robeža pret pamatbudžeta ieņēmumiem ir 20%, bet Rēzeknei nākamgad tā sasniedz jau 24% procentus.

INĀRA GROCE

Rēzeknes domes deputāte (NA/LZP/JV/LRA/LP)

Šobrīd ir iespēja strādāt. Tad parādiet savu plānu, kā izkļūt laukā no problēmām. Jau tagad, skatot nākamā gada budžetu (darba grupās) redzams, ka 4 miljonu tikai pašvaldību funkcijām ir nepietiekoši, tad ir arī jautājums, ko darīt ar aizņēmumiem un ko darīt ar finansējumu šīm ļoti būtiskām vajadzībām. Tas nav viegli, tas nebūs nav griezt lentītes. Būs jāstrādā.

Dome nav vēl lēmusi par nākamā gada budžetu. Pēdējās trijās sēdēs tai nav bijis kvoruma. Bartaševičs ir izrēķinājis, ka pēc darba paralizēšanas, VARAM ministre rosinās domes atlaišanu. Bartaševičs, kurš atšķēlās no “Saskaņas” un dibināja jaunu politisku spēku, paļaujas uz savas partijas popularitāti un to, ka Rēzeknes ārkārtas vēlēšanu gadījumā viņus atkal ievēlēs.

Uz pēdējo 16.novembra domes sēdi neieradās četri Bartaševiča partijas “Kopā Latvijai” deputāti, jo bija paņēmuši darba nespējas lapas. Viens no viņiem Aleksejs Grehovs trīs dienas vēlāk redzēts sporta nodarbībās.

16.novembra domes sēdē nepiedalījās arī Bartaševičs, jo nejutās vesels. Divas dienas vēlāk viņš bija 18.novembra publiskajos pasākumos.

ALEKSANDRS BARTAŠEVIČS

atstādinātais Rēzeknes domes priekšsēdētājs (Kopā Latvijai)

NP:18.Novembrī apmeklējāt publiskos pasākumus, bijāt jau vesels?

Jā. Es slikti jutos ceturtdien, vispār jau trešdien. Uz slimības lapas aizgāju ceturtdien.Man bija aizdomas, vai Covid vai nav Covid.Bet jau 18.datumā es jutos diezgan labi un šobrīd jau tas biļetens (darba nespējas lapa) ir slēgts.

ALEKSEJS STECS

Rēzeknes domes priekšsēdētāja p.i.(Kopā Latvijai)

NP:Kolēģi teica, ka ir slimi, tad parādījās publiskos pasākumos. Nesanāk, ka viņi mānījās?

-Es neesmu veselības struktūras speciālists.Lai kaut kādā ziņā konstatētu, vai viņi ir slimi vai nav slimi. Es tomēr paļaujos uz to informāciju, kuru mēs saņemam.

Mums, kad bija apstiprināts fiskālās stabilizācijas plāns kopā ar rīcības plānu, bija lūgums valdībai proaktīvāk rīkoties pret mūsu izveidojušos situāciju pilsētā.

NP: Bet protestēt, neierodies uz sēdi, vai tas ir labākais veids?

Viens no iespējamajiem.

-NP: Tad jūs saprotat savu kolēģu rīcību?

Jā, protams.

>>>

Stand up

Pēc trim apzināti sabotētajām Rēzeknes domes sēdēm VARAM ministre Inga Bērziņa neplāno rosināt domes atlaišanu. Tā vietā grib likuma izmaiņas, kuras var saukt arī par Rēzeknes efektu. Grozījumi paredz, ka domes sēdes turpmāk varētu sasaukt domes mazākums un Centrālajai vēlēšanu komisijai būtu jāanulē sēžu neapmeklētāju deputāta mandāts.

INGA BĒRZIŅA

VARAM ministre (Jaunā Vienotība)

Tas, kas ir nodarīts Rēzeknē, novesta pilsēta līdz bankrotam. Tad manā ieskatā tiem deputātiem , kas to ir izdarījuši , ir jāspēj pieņemt lēmumi, nākt uz sēdēm, un šo situāciju risināt. Nevis tā kā šobrīd, sastrādā, pēc tam paceļ rokas, neko nedara, staigā pa sporta spēlēm un baznīcām un vēl daudzām vietām.

Lai risinātu situāciju, šobrīd Saeimā steidzamības kārtā tiek skatīti likuma grozījumi. Tie paredz iespēju anulēt deputāta mandātu pēc nepamatotas triju domes sēžu neapmeklēšanas, kā arī dot tiesības piektajai daļai deputātu sasaukt domes sēdes un pieņemt lēmumus par noteiktiem jautājumiem. Rēzeknes gadījumā pietiktu ar trim deputātiem.

MĀRIS SPRINDŽUKS

Saeimas deputāts, Bijušais VARAM ministrs (Apvienotais saraksts)

Ir jānodrošina situācija, ka dome turpina strādāt, pieņemt lēmumus.Jo budžets tiešām ir jāgroza ļoti bieži , lai vispār izmaksātu algas, apkurinātu telpas, nodrošinātu pakalpojumus.

OĻEGS BUROVS

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs (GKR)

Kāpēc mēs pieņemam tos likumus? Nevar izveidoties tāda situācija, ka viena pašvaldība grib cīnīties ar valsti un grib sev parādīt, ka viņi ir pret valsti.

To nedrīkst darĪt.

Šajā ceturtdienā steidzamās izmaiņas likumos Saeima 1.lasījumā pieņēma ar pārliecinošu balsu vairākumu. Kaut arī vēl ir gana daudz neskaidrību, parlaments grozījumus otrajā galīgajā lasījumā sola pieņemt jaunnedēļ.

Nākamajā nedēļā 29.novembrī mēra pienākumu izpildītājs Aleksejs Stecs sasaucis Rēzeknes domes atkārtotu kārtējo sēde. Tajā tikšot iekļauti arī budžeta jautājumi. Atstādinātais mērs Aleksandrs Bartaševičs, “Nekā personīga” nevarēja sniegt skaidru atbildi, vai sēdi apmeklēs.

Politika

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments 4.jūlijā nolēma vērsties Eiropas Savienības Tiesā (EST) ar prejudiciāliem jautājumiem par to, kā piemērojami Eiropas Savienības (ES) noteiktie ierobežojošie pasākumi sankciju režīma īstenošanā, kas noteikts saistībā ar darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība, aģentūru LETA informēja AT.