ZM: Lai noturētu lauksaimniecības konkurenci ar citām nozarēm, dalībvalstīm aktīvāk jāatbalsta lauku iedzīvotāji

© Ģirts Ozoliņš/MN

Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretārs Raivis Kronbergs pirmdien, 20.novembrī, piedalīsies Eiropas Savienība (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē Briselē, aģentūrai LETA norādīja ministrijā (ZM).

ZM skaidro, ka dalībvalstis diskutēs par ilgtermiņa redzējumu attiecībā uz ES lauku apvidu turpmāko attīstību. Lauku apvidu konkurētspējas un noturības palielināšana, kā arī pārtikas nodrošinājums ir ES Padomē prezidējošās Spānijas viena no prioritātēm.

Vienlaikus ministrijā norāda, lai gan lauksaimniecības, kā ekonomikas nozares, noturība un attīstība ir būtisks jautājums Latvijas un ES lauku attīstībā, tai jāieiet "cieši rokrokā" ar lauku apdzīvotību un dažāda lieluma saimniecību līdzāspastāvēšanu.

Lai noturētu lauksaimniecības konkurenci ar citām nozarēm, dalībvalstīm aktīvāk jāatbalsta lauku iedzīvotāji gan nodarbinātības, gan izglītības jomā, īpašu uzmanību pievērošot mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, norāda ZM.

Tāpat ministrijā piebilst, ka būtiska ir dažādo politikas jomu saskaņotība, jo ES Kopējās lauksaimniecības politika nav vienīgā, kas ietekmē lauku apvidu attīstību. Liela nozīme lauku nākotnē ir visām jomām, kas tiešā veidā ietekmē reģionos dzīvojošos un strādājošos iedzīvotājus un tur esošo saimniecību un uzņēmumu sekmīgu darbību - transportam, izglītībai, pakalpojumiem, veselības aprūpei un citām.