Krišjānis Kariņš aicina Izraēlu ievērot starptautiskās tiesības

© Dmitrijs Suļžics/MN

Jānodrošina ilgtspējīga un droša humānā palīdzība iedzīvotājiem Gazas joslā, lai novērstu humānās katastrofas padziļināšanos, uzsvēra ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), kurš šodien tikās ar Izraēlas vēstnieci Latvijā Šāronu Rapaportu-Palgi.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā, tikšanās notika tieši mēnesi pēc "Hamās" teroristu uzbraukuma Izraēlai, kurā tika nogalināti vairāk nekā 1400 Izraēlas iedzīvotāji un kuru vidū bija arī Latvijas un Izraēlas dubultpilsone. Tikšanās notika, lai pārrunātu aktuālo situāciju Izraēlā un reģionā, tostarp Izraēlas centienus atbrīvot "Hamās" sagūstītos ķīlniekus.

Sarunas laikā ārlietu ministrs atkārtoti uzsvēra Latvijas solidaritāti ar Izraēlu tās cīņā pret "Hamās", aizstāvot savu pilsoņu drošību. Vienlaikus Kariņš aicināja Izraēlu ievērot starptautiskās tiesības, tostarp starptautiskās humānās tiesības, lai mazinātu draudus civiliedzīvotājiem. Vienlaikus ministrs atzīmēja ilgtermiņa politiskā risinājuma nozīmi, lai panāktu divu valstu izveidi un novērstu turpmākus vardarbības uzliesmojumus.

Izraēlas vēstniece pauda pateicību par Latvijas līdzšinējo atbalstu, kā arī skaidroja Izraēlas nostāju, kas ir vērsta uz turpmāka apdraudējuma novēršanu tās pilsoņiem. Vēstniece arī apliecināja Izraēlas apņemšanos iespēju robežās turpināt ievērot savas starptautiskās saistības, lai mazinātu apdraudējumu civiliedzīvotājiem.

Neilgi pēc "Hamās" uzbrukuma Izraēlai, 15.oktobrī notika ārlietu ministra Kariņa telefona saruna ar Izraēlas kolēģi Eli Koenu. Tiek plānots, ka Izraēlas ārlietu ministra vizīte Latvijā notiks vēl šogad. Kariņš apliecināja interesi iespējami drīz apmeklēt Izraēlu un Tuvo Austrumu reģionu.

LETA jau rakstīja, ka "Hamās" kaujinieki 7.oktobrī iebruka Izraēlā un robežapvidū sarīkoja slaktiņu, nogalinot vairāk nekā 1400 cilvēku un sagrābjot vismaz 224 ķīlniekus. Izraēla atbild uz šo uzbrukumu, veicot gaisa un artilērijas triecienus pret "Hamās" Gazas joslā.

Svarīgākais